Geen gemakkelijke antwoorden op het daklozenprobleem van Pattaya

De afgelopen dagen zijn er meerdere nieuwsartikelen van ons verschenen, waarin zowel klachten van lokale bewoners en toeristen als relevante reacties van de autoriteiten over een schijnbaar groeiend daklozenprobleem in de omgeving van Pattaya en Jomtien aan de orde komen.

Bij Afgelopen weekend werden in de buurt van Jomtien veertien Thaise mensen gearresteerd na talloze klachten over daklozen die voortdurend dronken waren en drugs gebruikten. en problemen veroorzaken voor mensen rond Jomtien Beach. Zes van hen testten positief op illegale drugs.

Nog een dakloze man in Jomtien werd dit weekend gearresteerd wegens het stelen van de elektrische fiets van een Australische ex-pat.

Vorige week, meerdere migrantenbedelaars uit nabijgelegen landen, sommigen met jonge kinderen, werden in Pattaya gearresteerd en bleek illegaal in het land te zijn. Er waren ook zorgen over de vraag of de kinderen waren verhandeld en dat werd op het moment van schrijven onderzocht.

Ongeveer een week geleden, een geesteszieke dakloze vrouw ging midden op de drukke Pattaya Beach Road liggen en werd aangereden door het verkeer, waarbij ze ernstig gewond raakte.

Al deze recente incidenten hebben ook geleid tot aanhoudende klachten van de lokale gemeenschap aan de autoriteiten om “iets te doen” aan de daklozenproblematiek in Pattaya.

Maar men moet zich afvragen: wat moet er precies gebeuren? Er zijn zeker verschillende voorstellen en denkprocessen geweest en ik zal er hieronder enkele bespreken.

Ten eerste heeft Chonburi zeker een Centrum voor Daklozenbescherming en zij verrichten veel werk, in tegenstelling tot wat wordt gedacht, maar net als veel daklozenstichtingen over de hele wereld kunnen zij degenen die geen hulp willen niet helpen en hebben zij ook te weinig geld op het gebied van daklozenbescherming. budgetten om mensen in nood te helpen.

Voor Thaise bedelaars, die bijna allemaal niet uit Pattaya maar oorspronkelijk uit Issan in het noordoosten van Thailand komen, bieden het Beschermingscentrum en lokale functionarissen van Chonburi de daklozen doorgaans een gratis buskaartje aan om naar huis terug te gaan, waar sommigen, maar niet allemaal, heb nog familie.

Een paar daklozen maken wel gebruik van dit aanbod, maar veel anderen niet. Pattaya, met zijn grote toeristenaantallen, stranden en comfortabele omgeving (nou ja, behalve de seizoensgebonden luchtvervuiling, maar dat is een heel ander onderwerp) verdient zeker de voorkeur boven afgelegen plattelandsdorpen. Het is relatief gemakkelijk voor daklozen om in Pattaya om geld te bedelen bij toeristen en als ze weinig geld hebben, gaan ze eten in lokale tempels of krijgen ze hulp van verschillende goede doelen.

Dus wat gebeurt er nadat een dakloze hulp weigert? Hoewel er verschillende Thaise wetten zijn tegen bedelen en slapen in het openbaar, werkt het opsluiten en beboeten van daklozen meestal niet volgens de ambtenaren, dus proberen ze de daklozen over het algemeen gewoon “uit het oog, uit het hart” te verwijderen. Dit werkt meestal niet zolang, omdat het immers moeilijk is om bij toeristen te bedelen als je in een afgelegen gebied bent. Eerlijk gezegd zijn veel daklozen ook geestesziek en verslaafd aan drugs en alcohol, en geven ze de voorkeur aan drinken en feesten op het strand en in andere openbare ruimtes.

Er zijn zeker geen gemakkelijke antwoorden, hoewel voorstellen meestal zijn om de wetten tegen dakloosheid strikter af te dwingen, waardoor daklozen in wezen tot criminelen worden gemaakt, of om te proberen de oorzaak van het probleem te achterhalen en een weg te bieden voor degenen die dakloos zijn. weer op de been, hulp krijgen voor eventuele geestelijke gezondheidsproblemen, een baan zoeken en een plek krijgen om te verblijven, ook al is het een groepshuis. Deze laatste aanpak vergt uiteraard veel meer werk dan daklozen in de gevangenis gooien en vereist een aanzienlijk hoger budget.

Voor de migranten die dakloos zijn, komt de meerderheid doorgaans uit Cambodja en wordt doorgaans deportatie als eerste optie gezocht. Maar vanwege de poreuze grenzen en het gemak waarmee je in Pattaya geld kunt verdienen met bedelen (onlangs gearresteerde dakloze bedelaars zeiden dat ze gemiddeld duizend baht per dag verdienden), steken velen gewoon illegaal de grens over en keren terug. Er zijn zelfs enkele dakloze buitenlanders in Pattaya die, wanneer ze uiteindelijk worden geconfronteerd met de Thaise autoriteiten, meestal worden gedeporteerd als ze de middelen vinden om te vertrekken, maar vaak met rust worden gelaten als ze geen problemen voor de samenleving veroorzaken, omdat het immigratiedetentiecentrum in Bangkok wordt gevuld met mensen zonder enige beperking. geld om hun vlucht naar huis te betalen is ook geen oplossing.

In de tussentijd, aangezien je in sommige delen van Pattaya tenten kunt zien opduiken, zelfs op trottoirs, maakt dit zeker een negatieve indruk op veel toeristen. Het probleem echter uit het zicht halen door daklozen te vertellen dat ze weg moeten blijven van de stranden en openbare ruimtes, lost het probleem niet op en is ook geen oplossing voor de lange termijn.

We willen graag opmerken dat dit naar de mening van onze redactie niet het hoogtepunt van de dakloosheid in Pattaya is, maar veel erger was tijdens de acht maanden durende lockdown vanwege COVID-19 in 2021. Er waren op dat moment echter geen toeristen en over het algemeen geen werkgelegenheid, dus het was een heel andere situatie dan de huidige.

Pattaya wordt geconfronteerd met een aantal moeilijke beslissingen over de manier waarop het een groeiend probleem lijkt aan te pakken en de dakloze bevolking in Pattaya in evenwicht te brengen zonder hen tot criminelen te maken, terwijl de toeristenindustrie en de veiligheid van toeristen worden beschermd.

Wat zou JIJ voorstellen om het daklozenprobleem in Pattaya op te lossen? Vertel het ons op Redacteur@thepattayanews.com.

Adam Judd
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN Media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika, maar heeft ook in Dallas, Sarasota en Portsmouth gewoond. Zijn achtergrond ligt in detailhandel, HR en operationeel management, en hij schrijft al vele jaren over nieuws en Thailand. Hij woont al meer dan negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen kunt u een e-mail sturen naar Editor@ThePattayanews.com Over ons: https://thepattayanews.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thepattayanews.com/contact-us/