Opinie: Het gezicht van Jomtien verandert en niet iedereen is het ermee eens

Later deze week, vanaf 1 maart, begint Jomtien Beach Road met een ambitieus bouwproject voor het strandgebied, van de politiebox van Dongtan Beach tot het kruispunt Chaiyapreuk, waar de straat enige tijd de ene kant op zal draaien, in een besluit dat niet met veel enthousiasme is ontvangen. positieve fanfare van onze lezers.

We In dit opiniestuk gaan we niet veel over dat project vertellen. Als je wilt, kun je er hier meer over lezen.

Waar ik het over wil hebben is hoe Jomtien aan het veranderen is en blijft veranderen en hoe die veranderingen voor wat toeristen willen en wat bewoners misschien willen, waarschijnlijk tegenpolen zijn.

Sinds 2017 woon ik in Jomtien, de jaren daarvoor woonde ik in Centraal Pattaya. Jomtien heeft altijd de reputatie gehad van een rustiger gebied dan Pattaya, zonder zoveel nachtleven en met veel ex-pat-bewoners. Ik woon in het drukkere gedeelte van Jomtien, in de buurt van Dongtan, waar veel bars en restaurants te vinden zijn, in tegenstelling tot het verder gelegen gedeelte dat Na Jomtien nadert... maar zelfs dat gebied is aan het veranderen.

De uitbreiding van het zwaar geërodeerde Na Jomtien-strand in de afgelopen jaren heeft zeker veel meer toeristen naar het gebied getrokken, vooral Russen en binnenlandse Thaise toeristen. Bijna niemand beweert dat het bijna onbestaande en geërodeerde vorige strand aan de zuidkant van Na Jomtien Beach in Sattahip hersteld moest worden. Waar de discussie begon, was hoe om te gaan met de toegenomen drukte en het lawaai.

De stranduitbreiding heeft meerdere nieuwe nachtmarkten naar het Jomtien Beach-gebied gebracht en veel nachtelijke drinkers, sommigen die vuurwerk afsteken en luide muziek spelen op alle uren van de nacht, wat de bewoners irriteert die eerder dit gebied hadden gekozen omdat het rustig en meer afgelegen was dan Centraal Pattaya.

Tijdens Covid- en grenssluitingen ontdekten veel Thaise toeristen in Bangkok echt Jomtien Beach, dat populairder dan ooit is geworden bij binnenlandse Thaise toeristen, waarvan velen het verkozen boven het dichterbij gelegen Bangsaen. Dit heeft echter verkeer naar het gebied gebracht dat de wegen, vooral de kleinere weg in Na Jomtien, niet goed aankunnen, en veel bewoners zijn gefrustreerd. Elk weekend, vooral de vakantieweekends, is er bijna onbegaanbaar verkeer...maar zijn er veel inkomsten uit toerisme...voor het gebied.

Veel van onze lezers zijn zich er waarschijnlijk ook niet van bewust dat het zuidelijke uiteinde van Jomtien Beach, vlakbij de grote visrestaurants, NIET de verantwoordelijkheid is van Pattaya City, maar wordt afgehandeld door de autoriteiten van Sattahip en Na Jomtien. De verschillen in de manier waarop elk rechtsgebied met klachten en problemen omgaat, hebben sommige lokale bewoners ook geïrriteerd.

Pattaya onderzoekt actief of de legale uitgaanszones van Centraal Pattaya ook naar Jomtien kunnen worden uitgebreid (maar niet het Sattahip-gedeelte). Deze zones zijn in bijna 25 jaar niet veranderd en sinds ze voor het eerst werden ingesteld, heeft Jomtien nu honderden bars zien aankomen en is het nu de thuisbasis van het grootste en populairste homogebied in Pattaya, dat al vóór Covid de plaats van Boyztown overneemt.

Pattaya City is zich hiervan terdege bewust en is zich er terdege van bewust dat veel van deze bars legaal tot 2 uur of later open willen zijn en zich niet hoeven voor te doen als restaurants, zoals Pattaya zelf. Veel inwoners van Jomtien zijn echter tegen deze uitbreiding van het nachtleven, zelfs als het onvermijdelijk lijkt, en technisch gezien omdat het gebied al honderden bars heeft die opereren in een enigszins grijze juridische entertainmentstatus.

Pattaya is nog steeds van plan om ook het noordelijke deel van Jomtien Beach uit te breiden, waardoor het gebied net als het zuidelijke deel wordt uitgebreid. Dit zal zeker nog meer toeristen naar een toch al populair gebied trekken, vooral Thais en Russen, maar zal ook het aanzien van het gebied opnieuw veranderen. Het is onduidelijk of dit uiteindelijk met Dongtan Beach zal gebeuren, aangezien veel condo-bewoners in dit gebied zich uitgesproken hebben tegen het stadhuis, omdat ze bang zijn dat dit het gebied zal overspoelen met nog meer verkeer en toeristen.

Pattaya organiseert ook regelmatig grote evenementen op Jomtien Beach, meer dan ooit tevoren, wat natuurlijk meer verkeer en meer bezoekers naar het gebied trekt, en een belangrijke reden waarom het eerder genoemde wegenbouwproject op handen is.

Afgezien van het project zal een van de grootste weekenden van het Pattaya-muziekfestival in het derde volledige weekend van maart worden gehouden op Jomtien Beach, bij het Now Hotel en de vrij nieuwe en ZEER populaire Yaimak-avondmarkt, met Thaise A-listerbands als Bodyslam en Cocktail en Thaise top hiphopartiesten zoals Youngohm.

Al deze evenementen, bars, bouwprojecten en meer veranderen zeker het gezicht van Jomtien. Grote condo-projecten zoals Copacabana en Riviera en nog veel meer die nog zullen komen, trekken meer inwoners naar het gebied, maar velen van hen houden zich meer bezig met het nachtleven of toeristische activiteiten dan sommige van de langere termijnbewoners in oudere appartementen die oorspronkelijk Jomtien kozen voor een rustige plek om te ontspannen. verblijf. Sommige van de nieuwere appartementen lijken inderdaad voornamelijk als hotel te worden gebruikt door Russische en Chinese toeristen.

Net als in de hele wereld veranderen de dingen en gaat de vooruitgang voort, en niet iedereen zal gelukkig zijn. Ambtenaren van de stad Pattaya zeggen dat ze hun best doen om alle partijen tevreden te stellen en de geluidsoverlast onder controle te houden, zelfs als ze legaal de entertainmentzones uitbreiden, maar dat valt nog te bezien.

Ik heb nog niet eens gesproken over luchtvervuiling of nachtelijk racen, wat ook veel voorkomende klachten zijn van bewoners hier. Of het ‘gerucht’ dat IconSiam zijn lang geplande grote winkelcentrum in Pattaya in de toekomst in Jomtien zal vestigen, en niet in Centraal Pattaya, waar het verkeer uiteraard aanzienlijk zal toenemen.

Dingen veranderen, zoveel is zeker. Wat vindt u van de veranderingen? Vertel het ons op Editor@thepattayanews.com.

We houden u, zoals altijd, op de hoogte van de grote projectwijzigingen die binnenkort in Jomtien plaatsvinden.

Dit artikel is een exclusief hoofdartikel/mening, zelf geschreven door Adam Judd, hoofd van de media-inhoud van TPN, en mag niet worden gerepliceerd of herschreven met behulp van AI zonder toestemming of met een link naar het originele stuk.

Inschrijven
Adam Judd
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN Media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika, maar heeft ook in Dallas, Sarasota en Portsmouth gewoond. Zijn achtergrond ligt in detailhandel, HR en operationeel management, en hij schrijft al vele jaren over nieuws en Thailand. Hij woont al meer dan negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen kunt u een e-mail sturen naar Editor@ThePattayanews.com Over ons: https://thepattayanews.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thepattayanews.com/contact-us/