Thailand kroont officieel zijn nieuwe koning Rama X

Thailand heeft zijn nieuwe koning Maha Vajiralongkorn gekroond, wat de eerste hemelvaart van een nieuwe monarch in zeven decennia markeert.

Tijdens een uitgebreide ceremonie op zaterdag, waarin oude boeddhistische en hindoeïstische brahmaanse rituelen samensmolten, werd Vajiralongkorn overgoten met wijwater door de meest gerespecteerde religieuze, politieke en koninklijke figuren in Thailand voordat de koninklijke kroon op zijn hoofd werd geplaatst en hij de zeer symbolische negen- gelaagde paraplu, waardoor hij koning Rama X van Thailand wordt.

De kroning komt meer dan twee jaar nadat Vajiralongkorn de troon besteeg na de dood van zijn vader, de zeer geliefde koning Bhumibol.
Vajiralongkorn gaf zijn eerste bevel en zwoer om "het koninkrijk te regeren door de leiding van de vorige vorsten te volgen en voor eeuwig met rechtschapenheid te regeren voor het welzijn van alle mensen".

Terwijl Thailand sinds 1932 een constitutionele monarchie is, oefent de koning enorme macht en invloed uit in Thailand en wordt hij gezien als de spirituele beschermer van het volk. Hij wordt ook beschermd tegen elke kritiek door enkele van de strengste majesteitsschenniswetten ter wereld.
De kroningsceremonie is enorm belangrijk in Thailand, want pas als de koning de heilige wassingen en zalving heeft ontvangen, is hij volledig ingewijd als Devaraja, of "god-koning", en kan hij zijn titel als de verdediger van het boeddhisme op zich nemen.

De ceremonie, gehouden in het Grand Palace in Bangkok, was grotendeels op water gebaseerd en begon met het ritueel van wassing, bekend als Song Muratha Bhisek of koninklijke zuivering, waarbij de koning werd gezegend met heilig water uit vijf rivieren en vier vijvers in Thailand . Gekleed in een eenvoudig wit gewaad en witte pantoffels, ontving Vajiralongkorn heilig water dat op zijn rug werd gegoten, dat was verzameld uit vijf rivieren en vier vijvers in Thailand. Daarna werd er heilig water op zijn handen gegoten uit 22 verschillende vaten, die allemaal toebehoorden aan de vorige negen Thaise koningen van de Chakri-dynastie, en ook uit schelphoorns, die als heilig worden beschouwd.

Terugkerend, gekleed in gouden gewaden, begon de zalvingsceremonie, waar de koning op een achthoekige troon zat en water in zijn handen kreeg van acht figuren, waaronder de Thaise premier Prayut Chan-ocha, de opperrechter van het Hooggerechtshof en de opperbrahmaan. Het was toen dat Vajiralongkorn een witte paraplu met negen niveaus ontving en eronder ging zitten, wat officieel zijn hemelvaart naar de troon markeerde.

Als onderdeel van een nieuwer ritueel van de kroning, dat werd geïntroduceerd door koning Rama IV die vanaf 1851 regeerde om de westerse tradities te volgen, werd een gouden kroon van meer dan 7 kg op het hoofd van Vajiralongkorn geplaatst.

Aanwezig bij de ceremonie, gekleed in oudroze, was de nieuwe vrouw van de koning, Suthida Tidjai, met wie hij drie dagen geleden trouwde tijdens een verrassingsceremonie om haar bij de kroning te benoemen tot koningin van Thailand. Nadat Vajiralongkorn de kroon had ontvangen, knielde zijn nieuwe bruid voor hem neer en hij zalfde haar officieel tot koningin Suthida.

De rituele wassing en zalving markeerden het begin van drie dagen van vieringen en rituelen die de kroning van de nieuwe koning markeerden. Zondag zal hij een processie leiden door Bangkok en enkele van de meest heilige tempels van de hoofdstad bezoeken, met naar verwachting honderdduizenden straten. Maandag zal hij de mensen begroeten vanaf het balkon van het Grand Palace.

BRONReuters, Voogd, Associated Media
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN Media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika, maar heeft ook in Dallas, Sarasota en Portsmouth gewoond. Zijn achtergrond ligt in detailhandel, HR en operationeel management, en hij schrijft al vele jaren over nieuws en Thailand. Hij woont al meer dan negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen kunt u een e-mail sturen naar Editor@ThePattayanews.com Over ons: https://thepattayanews.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thepattayanews.com/contact-us/