Thaise export daalde in januari met 5.65% op jaarbasis, grotendeels als gevolg van handelsoorlog tussen de VS en China

De Thaise export kromp in januari met 5.65 procent op jaarbasis, grotendeels als gevolg van de impact van de handelsoorlog tussen de VS en China, de appreciatie van de Thaise baht en de toegenomen concurrentie van de ASEAN-markten.

In januari bedroeg de totale exportwaarde van het Koninkrijk 18.993 miljard dollar (593.87 miljard Baht), terwijl de invoerwaarde 23.026 miljard dollar bedroeg, wat leidde tot een handelstekort van 4.032 miljard dollar.
"De belangrijkste factoren die de daling van de exportwaarde veroorzaken, zijn de handelsoorlog, de waardering van de baht en de toegenomen concurrentie", zei Pimchanok Vonkorpon, directeur-generaal van het Trade Policy and Strategy Office (TPSO) van het ministerie van Handel vanmorgen tijdens een persconferentie.
In januari leed de Thaise export een nettoverlies van $ 240.5 miljoen als gevolg van de handelsoorlog.

De Thaise export naar China, die deel uitmaakt van de toeleveringsketen die getroffen is door de handelsoorlog, daalde met 17.3 procent, waardoor de totale export met $393.4 miljoen daalde, volgens het onderzoek van TPSO. De belangrijkste goederen in deze categorie zijn de export van auto- en auto-onderdelen naar China, die in januari met 49.7 procent kromp, en computer- en circuitonderdelen, die met 22.3 procent kromp.

Ondertussen stegen Thaise goederen die profiteerden van de vervanging van Chinese goederen op de Amerikaanse markt in januari slechts met 9.4 procent, waardoor de totale exportwaarde met 148 miljoen dollar toenam. De goederen in deze categorie omvatten auto- en auto-onderdelen, die met 26.6 procent zijn gestegen en ijzer, die met 66.8 procent zijn gestegen.

Pimchanok waarschuwde echter dat de export van auto's naar de VS in de nabije toekomst in moeilijkheden kan komen, aangezien de overeenkomst tussen de Verenigde Staten en Mexico-Canada (USMCA) kan leiden tot een daling van de Amerikaanse invoer van auto-onderdelen uit Thailand.

Bovendien maakte de waardestijging van de Thaise baht tot 31 Baht in januari de Thaise goederen minder concurrerend in vergelijking met concurrerende goederen, zei Pimchanok.

“De baht zal dit jaar blijven stijgen. Er zal waarschijnlijk een grotere instroom van vreemde valuta in de Thaise economie zijn via toerisme, investeringen in de aandelenmarkt en de oostelijke economische corridor”, zei Prinn Panitchapakdi, lid van de raad van bestuur van de Stock Exchange of Thailand (SET) tijdens een apart evenement. Prinn is tevens country head van CLSA Securities (Thailand).

Pimchanok voegde toe: "De baht kan verder stijgen, vooral als de aanstaande algemene verkiezingen soepel verlopen."

De toenemende concurrentie op de ASEAN-markt vormt ook een uitdaging voor de Thaise export.
"Er kan meer concurrentie zijn voor Thaise export, aangezien sommige ASEAN-buurlanden vrijhandelsovereenkomsten (FTA's) hebben ondertekend met andere landen", vervolgde ze, waarbij ze de vrijhandelsovereenkomst tussen Vietnam en de EU als voorbeeld noemde.

Na een krimp van 23.6 procent in 2018, zag de rubberexport in januari een aanhoudende daling van 15.1 procent.

"Dit is deels te wijten aan handelsverlegging uit China, een belangrijke koper van Thais rubber. China is begonnen te investeren in de productie van rubber in buitenlandse markten zoals Laos en Cambodja, en in plaats daarvan te importeren uit die markten”, legt Pimchanok uit.

Gezien de waardering van de Thaise baht en de toegenomen concurrentie van de Asean-buurlanden, verklaarde de directeur-generaal dat de Thaise producenten zich in de toekomst zouden moeten concentreren op het handhaven van de hoge kwaliteitsstandaard van hun goederen.

Inschrijven
BRONThe Nation
Adam Judd
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN Media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika, maar heeft ook in Dallas, Sarasota en Portsmouth gewoond. Zijn achtergrond ligt in detailhandel, HR en operationeel management, en hij schrijft al vele jaren over nieuws en Thailand. Hij woont al meer dan negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen kunt u een e-mail sturen naar Editor@ThePattayanews.com Over ons: https://thepattayanews.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thepattayanews.com/contact-us/