Thailand verdedigt besluit om voetballer vast te houden, geeft Australië de schuld

BANGKOK: Thailand verdedigde woensdag (6 februari) de arrestatie van een Bahreinse voetballer met de vluchtelingenstatus in Australië, en zei dat functionarissen hem alleen vasthielden omdat de Australische autoriteiten een "rood bericht" van Interpol hadden gestuurd nadat hij aan boord van een vliegtuig naar Bangkok was gestapt.

De zaak van Hakeem Al Araibi heeft internationale kritiek gekregen, aangezien een Thaise rechtbank een uitleveringsverzoek van Bahrein voor hem in overweging neemt om een ​​gevangenisstraf van 10 jaar uit te zitten in verband met de opstanden van de Arabische Lente van 2011. Hij ontkent de beschuldigingen.

Hij werd in november gearresteerd op de internationale luchthaven van Bangkok toen hij met zijn vrouw van Australië naar Thailand vloog voor een huwelijksreis.

Araibi, 25, zegt dat hij gemarteld wordt als hij terugkeert naar Bahrein. Hij zegt alleen terug te willen naar Australië, waar hij sinds 2014 woont en voor een voetbalclub uit Melbourne speelt.
De Australische premier Scott Morrison heeft dinsdag opnieuw opgeroepen om Araibi vrij te laten en terug te sturen naar Australië.

Gevangen voetballer verlaat strafrechter in Thailand op 4 februari

Het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken heeft woensdag vroeg een verklaring over de zaak bijgewerkt, die het beschreef als "waarbij twee landen betrokken zijn die strijden om de voogdij over de heer Hakeem".

 

Het zei dat Thailand er pas "toevallig" bij betrokken raakte nadat een politiebureau dat Interpol-zaken in Australië afhandelt, de Thaise autoriteiten ervan op de hoogte had gesteld dat Araibi aan boord van een vlucht naar Bangkok was gegaan en het onderwerp was van een "rode melding" die was geïnitieerd door Bahrein.

"Het duurde enkele dagen na de aankomst van de heer Hakeem voordat de Australische autoriteiten ons lieten weten dat de rode kennisgeving was geannuleerd", aldus de verklaring.

"Tegen die tijd waren de juridische procedures in Thailand met betrekking tot de heer Hakeem al begonnen en konden deze niet worden teruggedraaid", zei het.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne riep de Thaise autoriteiten op om hun discretie te gebruiken in het geval van Araibi.

“Aangezien hij een permanente inwoner van ons land is, op weg naar staatsburgerschap, hebben we de Bahreinse regering aangemoedigd om niet door te gaan met het uitleveringsverzoek, en we hebben de Thaise regering aangemoedigd om de discretie die ze tot hun beschikking hebben uit te oefenen. ', zei ze tegen de Australian Broadcasting Corporation uit Samoa.
Het Australische ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde in december dat de federale politie de Thaise autoriteiten had gewaarschuwd dat een persoon met een rood bericht op weg was naar Thailand, maar zei niet of het bureau wist dat Araibi de vluchtelingenstatus had.

De procureur-generaal van Thailand zal later op woensdag een persconferentie over de zaak houden.

Araibi werd veroordeeld voor het vernielen van een politiebureau tijdens protesten tegen de regering in Bahrein in 2011 en werd bij verstek veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf nadat hij was gevlucht.
Hij ontkent de beschuldigingen en zegt dat hij op het moment van de aanslag op het politiebureau in een voetbalwedstrijd speelde die op televisie werd uitgezonden.

Het in New York gevestigde Human Rights Watch heeft gezegd dat Araibi door de Bahreinse autoriteiten is gemarteld vanwege de politieke activiteiten van zijn broer tijdens de opstand van de Arabische Lente in 2011.
De Bahreinse autoriteiten ontkennen beschuldigingen van marteling.

Lees meer op https://www.channelnewsasia.com/news/asia/thailand-blames-australia-for-arrest-of-refugee-bahraini-footballer-11206492

BRONKanaalnieuws Azië
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika, maar heeft ook in Dallas, Sarasota en Portsmouth gewoond. Zijn achtergrond ligt in detailhandel, HR en operationeel management, en hij schrijft al vele jaren over nieuws en Thailand. Hij woont al meer dan acht jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen kunt u een e-mail sturen naar Editor@ThePattayanews.com Over ons: https://thepattayanews.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thepattayanews.com/contact-us/