Thailand stelt een deadline van één maand om alle buitenlanders te arresteren en te deporteren die te lang zijn gebleven, strenge controles verwacht

Bangkok-

 

De vice-premier en minister van Defensie van Thailand, Prawit Wongsuwan, heeft gisteren generaal-majoor Surachate Hakparn, de waarnemend chef van het immigratiebureau van Thailand, opdracht gegeven om hard op te treden tegen buitenlanders die hun visum overschrijden of Thailand gebruiken als veilige haven voor criminele activiteiten.

Pol-maj-generaal Surachate Hakparn heeft een maand de tijd gekregen om duizenden buitenlanders te arresteren en uit te zetten die ervan worden verdacht illegaal in het Koninkrijk te verblijven, meldde de Nation.

Gen. Prawit, die toezicht houdt op de Nationale Veiligheid, heeft het bevel gisteren uitgevaardigd tijdens een vergadering van het leger, de politie en de veiligheidsdiensten van het ministerie van Binnenlandse Zaken, volgens de woordvoerder van het ministerie van Defensie Kongcheep Tantra-Wanit.

Gen. Prawit vertelde generaal Surachate Hakparn om meer inspanningen te leveren om buitenlandse toeristen veilig te houden en om op te treden tegen transnationale criminelen die het Koninkrijk binnenkomen en zich voordoen als toeristen.

Het immigratiebureau kreeg de opdracht om de wet strikt te handhaven, buitenlanders zonder visum uit te roeien en hun visum te overschrijden, en ze binnen een maand uit te zetten. Die moest controleren of buitenlanders die hier zaken deden, beroepen uitoefenen die wettelijk voorbehouden zijn aan Thais.

Pol generaal-majoor Surachate Hakparn is onlangs gepromoveerd tot waarnemend hoofd van het immigratiebureau, nadat hij het voortouw had genomen bij een reeks invallen en steekproeven waarbij tot nu toe meer dan 1,000 buitenlanders hun visum hebben overschreden.

Surachate heeft sterke banden met Prawit, wiens populariteit is afgenomen na het luxehorloge-schandaal. De politiecommandant had onlangs naam gemaakt met zijn optreden als plaatsvervangend commandant van de toeristenpolitie.

Thailand verwelkomt jaarlijks meer dan 30 miljoen bezoekers voor toerisme. Het land is ook de thuisbasis van miljoenen gedocumenteerde en ongedocumenteerde migrerende werknemers van over de hele wereld. Illegale binnenkomst en te lang verblijf zijn niet ongebruikelijk voor het land.

Het immigratiebureau maakte gisteren op haar website bekend dat er tussen januari en augustus 1.6 miljoen buitenlanders in Thailand woonden.

Canadezen waren met 9,872 de grootste groep, gevolgd door 9,583 Nederlanders, 9,566 Bengalezen en 9,483 Italianen. In dezelfde periode kwamen meer dan 10 miljoen buitenlandse toeristen het Koninkrijk binnen, aldus het bureau.

In navolging van het bevel van Prawit leidde Surachate gisteren de politie bij het arresteren van 22 burgers van Afrikaanse landen en een man uit Myanmar op de Sukhumvit Soi 3 in Bangkok, van wie sommigen gewoon op straat liepen.

Acht van hen hadden hun documenten in orde en werden vrijgelaten, terwijl Luke Okoli, 18, uit Zuid-Afrika, werd beschuldigd van bezit van marihuana en onwettige binnenkomst in het Koninkrijk.

Kevin Asok, 29, uit Guinee, en Ake Dikajvuidi, 25, en Ramaqami Kapita Mwati, 27, uit Congo, werden beschuldigd van het dragen van valse paspoorten. Tien anderen werden beschuldigd van het illegaal binnenkomen van Thailand, onder wie de man uit Myanmar die alleen werd geïdentificeerd als Suneil, 22.

De anderen waren John Omo, 26, uit Zimbabwe, Chers Igbosonu, 24, uit Mozambique, Gabriel Williams, 29, uit Liberia, Yamoah Gilbert, 19, en Boyyant, 27, uit Ghana, Chibueze Casmir, 31, uit Nigeria, en Masud Masata, 23, en Mongolola Jacques Pilipili, 19, uit Congo.

Generaal Surachate heeft gisteren een persconferentie belegd om maatregelen te bespreken voor het helpen van slachtoffers van callcenterbendes en 412 romantiekzwendel. De politieoperaties van de afgelopen jaren om buitenlandse criminelen te onderdrukken, zijn erin geslaagd 27 miljoen baht terug te geven aan 133 slachtoffers van dergelijke misdaden, zei hij.

Er wordt hard opgetreden tegen misdaden die verband houden met buitenlanders en de rechtbank heeft meer dan 600 arrestatiebevelen uitgevaardigd voor bendeleden van het callcenter. Er wordt nu onderzoek gedaan naar meer dan 30 gevallen van romantiekzwendel.

Thaise staatsburgers die betrokken zijn bij of het faciliteren van dergelijke criminelen zouden ook worden gearresteerd, waarschuwde hij.

Expatforums en reacties op sociale media waren gemengd, maar het werd sterk aangeraden door vele oude legale expats om een ​​kopie van uw paspoort en in-/uitreisstempel op uw persoon te bewaren. Het is legaal in Thailand om de status van het paspoort te controleren.

BRONThe Nation
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika, maar heeft ook in Dallas, Sarasota en Portsmouth gewoond. Zijn achtergrond ligt in detailhandel, HR en operationeel management, en hij schrijft al vele jaren over nieuws en Thailand. Hij woont al meer dan acht jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen kunt u een e-mail sturen naar Editor@ThePattayanews.com Over ons: https://thepattayanews.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thepattayanews.com/contact-us/