Thailand stelt een deadline van één maand om alle buitenlanders te arresteren en te deporteren die te lang zijn gebleven, strenge controles verwacht

Bangkok-

 

De vice-premier en minister van Defensie van Thailand Prawit Wongsuwan heeft gisteren generaal-majoor Surachate Hakparn, het waarnemend hoofd van het immigratiebureau van Thailand, opgedragen hard op te treden tegen buitenlanders die hun visum overschrijden of Thailand gebruiken als veilige haven voor criminele activiteiten.

Pol-majoor-generaal Surachate Hakparn heeft een maand de tijd gekregen om duizenden buitenlanders te arresteren en te deporteren die ervan verdacht worden illegaal in het Koninkrijk te verblijven, meldde de Nation.

Generaal Prawit, die toezicht houdt op de Nationale Veiligheid, vaardigde het bevel gisteren uit tijdens een bijeenkomst van de veiligheidsdiensten van het leger, de politie en het ministerie van Binnenlandse Zaken, aldus woordvoerder Kongcheep Tantra-Wanit van het ministerie van Defensie.

Generaal Prawit zei tegen generaal Surachate Hakparn dat hij zijn inspanningen moest opvoeren om buitenlandse toeristen veilig te houden en om hard aan te pakken tegen transnationale criminelen die het koninkrijk binnenkomen en zich voordoen als toeristen.

Het Immigratiebureau kreeg de opdracht de wet strikt te handhaven, buitenlanders zonder visum en de te lange geldigheidsduur van hun visum uit te roeien en hen binnen een maand te deporteren. Er werd gevraagd om te controleren of buitenlanders die hier zaken deden, beroepen uitoefenden die wettelijk voorbehouden waren aan Thais.

Pol-majoor-generaal Surachate Hakparn werd onlangs gepromoveerd tot waarnemend hoofd van het Immigratiebureau nadat hij leiding had gegeven aan een reeks invallen en steekproeven waarbij tot nu toe meer dan 1,000 buitenlanders hun visum overschreden hebben.

Surachate heeft sterke banden met Prawit, wiens populariteit is afgenomen na het luxehorlogeschandaal. De politiecommandant had onlangs naam gemaakt met zijn harde optreden tegen misdaden die verband hielden met buitenlanders als plaatsvervangend commandant van de toeristenpolitie.

Thailand verwelkomt jaarlijks meer dan 30 miljoen bezoekers voor toerisme. Het land is ook de thuisbasis van miljoenen gedocumenteerde en ongedocumenteerde arbeidsmigranten van over de hele wereld. Illegale binnenkomst en overschrijding van de toegestane verblijfsduur zijn niet ongebruikelijk voor het land.

Het immigratiebureau maakte gisteren op zijn website bekend dat er tussen januari en augustus 1.6 miljoen buitenlanders in Thailand woonden.

Canadezen waren met 9,872 de grootste groep, gevolgd door 9,583 Nederlanders, 9,566 Bengalezen en 9,483 Italianen. In dezelfde periode kwamen ruim tien miljoen buitenlandse toeristen het Koninkrijk binnen, aldus het bureau.

Op bevel van Prawit leidde Surachate gisteren de politie bij het arresteren van 22 burgers van Afrikaanse landen en een man uit Myanmar op de Sukhumvit Soi 3 in Bangkok, van wie sommigen gewoon op straat liepen.

Acht van hen hadden hun documenten in orde en werden vrijgelaten, terwijl Luke Okoli, 18, uit Zuid-Afrika, werd beschuldigd van bezit van marihuana en onrechtmatige binnenkomst in het koninkrijk.

Kevin Asok, 29, uit Guinee, en Ake Dikajvuidi, 25, en Ramaqami Kapita Mwati, 27, uit Congo, werden beschuldigd van het bij zich hebben van valse paspoorten. Tien anderen werden beschuldigd van het illegaal binnenkomen van Thailand, waaronder de man uit Myanmar die alleen werd geïdentificeerd als Suneil, 22 jaar oud.

De anderen waren John Omo, 26, uit Zimbabwe, Chers Igbosonu, 24, uit Mozambique, Gabriel Williams, 29, uit Liberia, Yamoah Gilbert, 19, en Boyyant, 27, uit Ghana, Chibueze Casmir, 31, uit Nigeria, en Masud. Masata, 23, en Mongolola Jacques Pilipili, 19, uit Congo.

Generaal Surachate belegde gisteren een persconferentie om maatregelen te bespreken voor het helpen van slachtoffers van callcenterbendes en 412-romantiekzwendel. De politieoperaties van de afgelopen jaren om buitenlandse criminelen te onderdrukken zijn erin geslaagd 27 miljoen baht terug te geven aan 133 slachtoffers van dergelijke misdaden, zei hij.

Het harde optreden tegen misdaden die verband houden met buitenlanders is aan de gang en de rechtbank heeft meer dan 600 arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen bendeleden van callcenters. Er worden nu meer dan 30 gevallen van romantische oplichting onderzocht.

Thaise staatsburgers die betrokken zijn bij of het faciliteren van dergelijke criminelen zouden ook worden gearresteerd, waarschuwde hij.

De expatforums en de reacties op de sociale media waren gemengd, maar veel legale expats met een lange staat van dienst hebben sterk aangeraden om een ​​kopie van je paspoort en een inreis-/uitreisstempel bij je te hebben. Het is in Thailand legaal om ter plaatse de status van je paspoort te controleren.

Abonneren
BRONThe Nation
Adam Judd
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN Media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika, maar heeft ook in Dallas, Sarasota en Portsmouth gewoond. Zijn achtergrond ligt in detailhandel, HR en operationeel management, en hij schrijft al vele jaren over nieuws en Thailand. Hij woont al meer dan negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen kunt u een e-mail sturen naar Editor@ThePattayanews.com Over ons: https://thepattayanews.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thepattayanews.com/contact-us/