Vermoedelijke CIA Black Site in Thailand wordt toeristische attractie

Er zijn niet veel toeristische attracties die zichzelf promoten door te zeggen "hier is niets te zien". Maar het Ramasun Camp Historical Museum in het noordoosten van Thailand is niet je doorsnee bestemming: het is een van de locaties die verdacht worden van het huisvesten van een zwarte CIA-site en een geheime martelgevangenis.

De basis, die zaterdag als museum wordt geopend, begon in 7 als het 1964e Radio Research Field Station van het Amerikaanse leger en werd volgens de officiële geschiedenis in de oorlog in Vietnam gebruikt om communisten te bespioneren en vliegtuigbewegingen te controleren tot 1976.

Onofficieel en meer recentelijk is het een van de drie locaties in de afgelegen noordoostelijke provincie Udon Thani waarvan wordt vermoed dat ze deel uitmaken van het wereldwijde netwerk van geheime locaties van de Amerikaanse Central Intelligence Agency waar verdachten van terrorisme werden onderworpen aan versterkte ondervragingen.

De eerste internationale detentieplaats van de CIA bevond zich in Thailand en het netwerk was het meest actief in de nasleep van de terreuraanslagen van 11 september 2001 in de VS, toen werd gemeld dat gevangenen waterboards hadden gekregen of dat hun hoofd herhaaldelijk tegen muren werd geslagen.

Luitenant-kolonel Ratkrit Daengthaisong, commandant van het bataljon dat toezicht houdt op Ramasun, zei dat hij onderzoek heeft gedaan en tot de conclusie is gekomen dat de compound nooit een geheime faciliteit heeft gehad.

"Ik denk dat het komt omdat het terrein niet toegankelijk is voor buitenstaanders, terwijl de lokale bevolking weet dat er een ondergrondse tunnel is", zei hij tegen de krant Bangkok Post. "Dat kan hen een gevoel van geheimhouding geven."

Ratkrit zei dat hij met verschillende oudgedienden heeft gesproken en dat niemand ooit iets heeft gezien. “Dus we zullen het Ramasun-kamp openen voor het publiek en ze het zelf laten zien. Je ziet een radargebouw omringd door gigantische radartorens en een ondergrondse tunnel van 300 meter lang.”

Het gerucht gaat al lang dat Ramasun de plaats is waar de CIA Riduan Isamuddin, ook bekend als Hambali, naartoe heeft gebracht na zijn arrestatie in 2003. Toen de meest gezochte terroristische verdachte van Zuidoost-Azië, met banden met degenen die de aanslagen van 11 september en de bomaanslagen in de nachtclub in Bali in 2002 hebben georkestreerd waarbij 202 mensen omkwamen, werd Hambali drie jaar op een geheime locatie vastgehouden voordat hij in Guantanamo Bay aankwam.

De door de overheid gerunde Website Thailand Tourism Directory, , zegt dat Ramasun tussen 1976 en 1997 in de steek werd gelaten. In die tijd stond de radarapparatuur stil en werd er materiaal gestolen. Sommige gebouwen werden "vleermuishabitats".

Opeenvolgende Thaise regeringen hebben elke betrokkenheid bij zwarte sites van de CIA ontkend, en de VS hebben bevestigd noch ontkend dat ze het land gebruiken in de oorlog tegen het terrorisme. Het onderwerp kwam eerder dit jaar weer ter sprake, toen Gina Haspel door de Amerikaanse president Donald Trump werd uitgekozen om CIA-directeur te worden.

haspel naar verluidt runde een zwarte site met de code Cat's Eye in Udon Thani, waar ze toezicht hield op de ondervraging van de USS Cole-bommenwerper Abd al-Rahim al-Nashiri. Het was dezelfde plaats waar Abu Zubaydah 83 keer werd waterboard in de ene maand voordat Haspel arriveerde.

Er zijn echter tegenstrijdige berichten over de vraag of de site die Haspel runde Ramasun was of een site die verbonden was aan de Udon Thani Air Force Base 14 kilometer verderop. Die basis is nog steeds operationeel en zal waarschijnlijk niet snel voor het publiek toegankelijk zijn.

Abonneren
BRONSydney Morning Herald Met dank aan Michael Ruffles
Adam Judd
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN Media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika, maar heeft ook in Dallas, Sarasota en Portsmouth gewoond. Zijn achtergrond ligt in detailhandel, HR en operationeel management, en hij schrijft al vele jaren over nieuws en Thailand. Hij woont al meer dan negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen kunt u een e-mail sturen naar Editor@ThePattayanews.com Over ons: https://thepattayanews.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thepattayanews.com/contact-us/