Rangsit University Dean ontkracht beweringen over toegenomen psychiatrische gevallen als gevolg van decriminalisering van cannabis

nationaal —

Op 15 juni 2024 heeft prof. Panthep Puapongphan, de decaan van het College of Oriental Medicine aan de Rangsit Universiteit, publiekelijk gesproken over wat hij desinformatie noemde over een vermeende toename van het aantal psychiatrische patiënten na de decriminalisering van cannabis sinds 9 juni 2022.

De opmerkingen van prof. Panthep komen in het licht van Waarschuwing van plaatsvervangend regeringswoordvoerder Karom Phonphonklang aan de Thaise minister van Volksgezondheid Somsak Thepsuthin over zijn streven om cannabis opnieuw te classificeren als een type 5 verdovend middel.

Prof. Panthep ging in op beweringen dat het decriminaliseren van cannabis heeft geleid tot een toename van het aantal psychiatrische patiënten. Hij benadrukte dat de gegevens die de perioden na de decriminalisering vergelijken met het lockdown-jaar 2021 misleidend zijn.

Prof. Panthep wees erop dat het aantal psychiatrische patiënten en ziekenhuisbezoeken natuurlijk fluctueerden als gevolg van de COVID-19-pandemie, en niet als gevolg van de decriminalisering van cannabis.

Ter ondersteuning hiervan rapporteerde de Nationale Raad voor Economische en Sociale Ontwikkeling (NESDC) dat het aantal mensen dat psychiatrische diensten ontving in 2023 (2.9 miljoen) vergelijkbaar was met het niveau van vóór COVID-19 in 2019 (2.8 miljoen) en zelfs lager dan in 2018. Dit geeft aan dat de stijging van het aantal psychiatrische patiënten niet direct in verband kan worden gebracht met de decriminalisering van cannabis, wat in tegenspraak is met Somsaks standpunt, merkte prof. Panthep op.

Prof. Panthep merkte ook op dat het aandeel psychiatrische patiënten dat verband houdt met methamfetamine en andere drugs is afgenomen sinds cannabis werd gedecriminaliseerd. Uit gegevens van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat er tussen 2021 en 2024 sprake is van een consistente daling van het aantal gevallen van drugsrehabilitatie, met een gemiddelde van 26,705 minder gevallen per jaar, wat het verhaal dat de decriminalisering van cannabis de psychiatrische problemen heeft verergerd, verder in twijfel trekt.

Bovendien benadrukte prof. Panthep dat effectieve wetshandhaving en doordachte regulering, in plaats van het herclassificeren van cannabis als illegaal verdovend middel, van cruciaal belang is voor het aanpakken van problemen met middelenmisbruik.

Abonneren
Kittisak Phalaharn
Kittisak heeft een passie voor uitgaan, hoe zwaar het ook zal zijn, hij zal reizen met een avontuurlijke stijl. Wat zijn interesse in fantasy betreft, zijn detectivegenres in romans en sportwetenschappelijke boeken een deel van zijn ziel. Hij werkt voor Pattaya News als de nieuwste schrijver.