Tekort aan vaardigheden in Thailand: slechte digitale vaardigheden en geletterdheid kunnen de Thaise economie jaarlijks 3.3 biljoen baht kosten

Nationaal—

Op 3 juni 2024 maakte de heer Danucha Pichayanan, de secretaris-generaal van de Nationale Raad voor Economische en Sociale Ontwikkeling (NESDC), werkgelegenheidsstatistieken bekend voor het eerste kwartaal van 2024. Uit de gegevens bleek dat het totale aantal werkzame personen 39.6 bedroeg. miljoen, wat een lichte daling van 0.1% weerspiegelt ten opzichte van vorig jaar.

Volgens de heer Danucha kende de werkgelegenheid in de landbouw buiten het seizoen een aanzienlijke daling van 5.7%. Andere bedrijfstakken kenden daarentegen een voortdurende groei van de werkgelegenheid. Met name de hotel- en restaurantsector rapporteerde een stijging van 10.6%, terwijl de bouwsector een stijging van de werkgelegenheid met 5% zag.

Particuliere bedrijven reageerden op het beleid van de Thaise regering om het minimumloon per 1 januari 2024 te verhogen door de salarissen van werknemers met gemiddeld 0.5% te verhogen, waardoor het gemiddelde maandsalaris op 13,789 baht komt. Het totale gemiddelde salaris daalde echter met 0.4% tot 15,052 baht per maand. Ondanks deze nominale daling verbeterden de reële lonen dankzij een afname van de inflatie.

Het werkloosheidspercentage in het eerste kwartaal van 2024 liet verbetering zien, waarbij het aantal werklozen met 3.2% daalde tot ruim 410,000. Deze daling komt vooral door minder werkloze bachelorstudenten met werkervaring. De hoogste stijging van de werkloosheid werd echter waargenomen onder pas afgestudeerden in de leeftijdsgroep van 20 tot 24 jaar, die ook het grootste deel van de werklozen vertegenwoordigden.

De heer Danucha uitte zijn bezorgdheid over het Thaise tekort aan geschoolde arbeidskrachten, wat op de lange termijn gevolgen zou kunnen hebben voor de nationale economie. Uit een onderzoek naar de Adult Skills Assessment in Thailand (ASAT) bleek dat meer dan 64.7% van de mensen onder het gemiddelde ligt op het gebied van alfabetisering, en dat meer dan 74.1% over ondergemiddelde digitale vaardigheden beschikt.

Dit geeft aan dat een aanzienlijk deel van de Thaise volwassenen in de werkende leeftijd moeite heeft met basislezen en computergebruik.

Bovendien plaatste een gegevensenquête over sociale mediastatistieken met de titel “We are Social” Thailand op de 39e plaats van 63 landen op het gebied van digitale vaardigheden. De heer Danucha benadrukte dat inefficiënte digitale vaardigheden mogelijk kunnen leiden tot economische verliezen van maximaal 3.3 biljoen baht per jaar voor Thailand.

Abonneren
Kittisak Phalaharn
Kittisak heeft een passie voor uitgaan, hoe zwaar het ook zal zijn, hij zal reizen met een avontuurlijke stijl. Wat zijn interesse in fantasy betreft, zijn detectivegenres in romans en sportwetenschappelijke boeken een deel van zijn ziel. Hij werkt voor Pattaya News als de nieuwste schrijver.