Reader Talkback Thailand Resultaten: Als toeristen terugkeren, neemt ook het verkeer toe..Hoe moet Pattaya omgaan met het verkeer in Soi Buakhao rond Tree Town 's nachts?

Het volgende is onze exclusieve wekelijkse functie waarin we onze lezers een actuele nieuwsvraag stellen en u vervolgens een week geven om deze op onze verschillende kanalen te beantwoorden, waarbij we een breed scala aan antwoorden en meningen samenstellen om aan u, onze gewaardeerde lezers, te presenteren. Hier zijn de resultaten van onze laatste vraag...

Vorige week, we hebben je het volgende gevraagd:

Reader Talkback Thailand: Als toeristen terugkeren, neemt ook het verkeer toe. Hoe moet Pattaya omgaan met het verkeer in Soi Buakhao rond Tree Town 's nachts?

Enige context rond deze vraag:

Sinds Test and Go op 1 mei is gestopt, ziet Pattaya een toename van het aantal bezoekers en dit zal naar verwachting toenemen naarmate de maanden verstrijken. Daarbij komt natuurlijk het verkeer. Tree Town, rond LK Metro en op Soi Buakhao, was tijdens de pandemie een hoogtepunt van bars en entertainment geworden, en het lijkt erop dat dat zo zal blijven. Dit heeft echter geleid tot merkbaar meer verkeer op Buakhao, vooral 's nachts. Hoe moeten autoriteiten hiermee omgaan?

Dit is wat u, onze lezers, te zeggen had toen onze redacteuren enkele van de meest uiteenlopende reacties selecteerden om verschillende standpunten te benadrukken. duidelijk, metWe kunnen niet ieders mening hier plaatsen, dus selecteerde een aantal van de meest uiteenlopende meningen. Zoals altijd zijn de onderstaande meningen en uitspraken van de lezer en komen deze mogelijk niet overeen met die van TPN-media. Er zijn alleen kleine wijzigingen aangebracht voor spelling en grammatica:

–==-=-=-=-=-=-=-

Sean-"Een toenemend aantal toeristen en voetgangers, vooral rond het Tree Town-marktgebied." Dit geldt ook voor dronken lokale bewoners en toeristen die 's avonds laat over straat lopen.
Mensen negeren verkeersregels en parkeren hun motor aan weerszijden van de weg, waardoor de doorstroming van het verkeer wordt beperkt.
Baht-bussen (songtaews) stoppen voor klanten bij niet-goedgekeurde haltes, waardoor het verkeer vertraging oploopt.
Gebrek aan stopborden/verkeerslichten op verschillende grote kruispunten, zoals Soi Diana en Soi Chiayapoon, die files en vertragingen veroorzaken.
Het aantal chauffeurs van motortaxi's is in het gebied toegenomen en heeft stands opgezet in gebieden die de doorstroming van het autoverkeer moeten accommoderen.
Voedselkarren geparkeerd in gebieden die niet voor hen zijn bestemd en het verkeer vertragen”.
Aangezien de regio zoveel bars heeft, zou je verwachten dat er dronken mensen rondlopen en voor zover mensen de verkeersregels overtreden door motoren aan beide kanten van de weg te parkeren, persoonlijk heb ik geen aanwijzingen gezien van borden die zeggen dat het illegaal is om doen.
Bovendien zijn voedselkarren en motortaxi's die zich in het gebied vestigen een natuurlijke zaak voor deze kleine bedrijven, omdat ze daar waarschijnlijk klanten zullen vinden, dus geen verrassingen daar en voor zover ik weet, zijn er al regels die verbieden dat baht-bussen overal stoppen, behalve bij aangewezen bushaltes (die trouwens moeilijk te vinden zijn omdat ze niet duidelijk aangegeven zijn) maar als de politie en de lokale autoriteiten de situatie willen veranderen of rechtzetten, moeten ze het illegaal maken voor deze mensen om hun bedrijf in deze regio's uit te oefenen en parkeerwachters de regio te laten bewaken en dienovereenkomstig ter plaatse boetes op te leggen, zoals in andere landen in vergelijkbare situaties wordt gedaan.

-=-=-=-=-==-=-=-=-=-=-

Alex B-Er zijn eigenlijk maar 3 oplossingen. Ofwel 1. alle parkeerplaatsen verbieden (wat oneerlijk is voor bedrijven, maar na 5 uur zou kunnen worden overwogen), 2. het eenrichtingsverkeer maken, of 3. betere parkeerfaciliteiten bieden. Ik veronderstel dat het stoppen van auto's en vrachtwagens in bepaalde gebieden na 5 uur ook zou kunnen werken. Er zijn veel kleine sois in en uit het gebied, dus het zou kunnen werken om omwegen te maken om auto's en vrachtwagens na bepaalde uren te sturen. In feite zou dit ertoe leiden dat delen van de soi een wandelstraat worden en ik ben er vrij zeker van dat dat ontmoedigd zou zijn.

-=-=-==-=-=-=-=–=-=-=

Stubi-Soi Buakhao is niet het probleem. Het was er altijd en veranderde niet. Maar het was duidelijk geen goed idee om daar Tree Town en vele andere bars te bouwen. Er zijn niet eens trottoirs en dus moeten de mensen over de weg lopen. Naast de verkeerssituatie hebben de mensen in dit gebied veel last van extreme geluidsoverlast. Maar natuurlijk zijn de bars belangrijker dan files en lawaai.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

Kyle N-De beste oplossing is om Tree Town-bars te sluiten. Ze zijn luidruchtig, trekken misdaad en prostitutie aan en kunnen worden vervangen door een tempel of gezinsvriendelijke attractie. IMO, sluit ALLE bars op Buakhao af en het probleem zal worden opgelost.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

Romano-Best zou zijn om van dit straatje eenrichtingsverkeer te maken. dus om te rijden
alleen van noord naar zuid. Er zijn genoeg andere kleine straatjes
om naar de 2e weg te gaan en terug te gaan. Dus eenrichtingsverkeer niet alleen tijdens de spits,
volledige dag en ook geen parkeergelegenheid aan een kant van de straat. Of maak
de spitstijd een extra loopstraat als de eenrichtingsstraat
zal niet goed werken.

-=-=-=-==-=-=-=-=-=-=-

Flemming R-Het zou moeilijk zijn om er een wandelstraat van te maken, zelfs 's nachts. Met alle kruisende wegen zou het het hele gebied raken. Veel zijweggetjes maken, en doodlopende wegen. Er zijn nog steeds veel hotels in de omgeving.

-=–=-=-=-=-==-

Jeremy CI vindt dat er geen enkele vermelding is dat mensen die Treetown binnenkomen in de eerste plaats niet zouden moeten rijden. Installeer een DUI-controlepost aan beide uiteinden en zie hoe het een voetgangersgebied wordt.

-=-=-=-=-=–

Max ik-

Misschien zou het nuttig zijn om Soi Buakhow in één richting te maken, net als bij Beach Road en Second Road
Na 5 uur niet parkeren langs de weg

-=-=-=-=-=-=–=-=-=

Roger C-Niet parkeren en alleen rijden voor bewoners zo veel andere steden lossen het op, werkt prima

-=-=-=-=-=-=-=–=-==

Peter S-Probleem is ook overdag dus geen leveringen na zeg 12, alleen fietsen en songthaews toegestaan. Opstoppingen worden veroorzaakt door leveringen en auto's, pick-ups stoppen

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Steve D-Misschien heeft hij borden opgehangen die mensen laten weten dat de tweede en derde weg bestaan ​​en naar dezelfde plaatsen leiden als Buakao. De meeste toeristen hebben geen idee waar de sois op Buakao terechtkomen, dus ze zullen geen kant op draaien en in plaats daarvan een toch al drukke straat verstoppen.

-=-=-=-=-=-==-=-=-=-=

Gian R-Eenrichtingsverkeer, mijn ballen, ik woon op de tweede weg die eenrichtingsverkeer is en ik heb zelfs auto's de andere kant op zien gaan. Geen CCTV, dus zolang de politie ze niet ziet, zullen ze ermee doorgaan. Soi Buakaw zal de volgende wandelstraat moeten zijn, met politieagenten aan beide uiteinden.

-=-==-=-=-=-=–=-=-=-

Jay J-Soi Buakhao is in orde. Het "verkeer" is er omdat mensen in het "verkeer" willen zijn en rond willen kijken

Het afwerken van de wegwerkzaamheden en het verminderen van congestie elders zou een veel hogere prioriteit moeten hebben
-=-=-=-=-=-=-===-=-=-
Blake B - Er zijn goede dingen te zeggen over Soi Buakhao, maar het is echt verbazingwekkend voor mij dat er niet elke dag meerdere mensen omkomen bij verkeersongelukken... de verkeerssituatie is erbarmelijk...
-=-=-=-=-=-=-=
Ramon C-Het ligt voor de hand om er eenrichtingsverkeer van te maken en de bars om 11 uur te sluiten, zodat mensen naar huis gaan en het verkeersprobleem minder wordt
-=-=-=-=-==-=-=-

Geen kans gehad om te bellen? Vertel het ons op onze sociale-mediakanalen, in de reacties hieronder, of als je liever hebt dat je reactie privé is, mail ons dan op Pattayanewseditor@gmail.com. Een veilige week gewenst en tot snel!

De heer Adam Judd is sinds december 2017 mede-eigenaar van TPN media. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika, maar heeft ook in Dallas, Sarasota en Portsmouth gewoond. Zijn achtergrond ligt in retail sales, HR en operations management, en schrijft al vele jaren over nieuws en Thailand. Hij woont al meer dan acht jaar als fulltime inwoner in Pattaya, is lokaal bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een vaste bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen kunt u een e-mail sturen naar Pattayanewseditor@gmail.com Over ons: https://thepattayanews.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thepattayanews.com/contact-us/