Gastopinie: Het belang van onderwijs in de moedertaal: kinderen een eerlijke kans geven om te leren in Thailand

Een gastmening door: Sarah Dubreuil, Business Development Manager, Save the Children Thailand 

Somxay Inthasone, technisch adviseur onderwijs, Save the Children Thailand

  april 23rd markeert Wereldboekendag, een dag waarop lezen wordt gevierd - een van de meest effectieve leermiddelen voor jonge kinderen tijdens hun vormende jaren. Toch krijgen veel kinderen in Thailand, vooral kinderen uit arme en gemarginaliseerde groepen, niet de hulpmiddelen en ondersteuning die ze nodig hebben om effectief te lezen en te leren.

  De eerste zes jaar van het leven van een kind zijn een tijd van snelle verandering en hun vroege ervaringen hebben een directe invloed op hun hersenarchitectuur. Dit vormt de basis voor hun toekomstige leren, gezondheid en gedrag. Als kinderen hun ontwikkelingspotentieel in deze belangrijke vroege jaren niet bereiken, kan dit zowel een onmiddellijke als langdurige impact hebben op hun toekomst.

  De demografische en geografische spreiding van onderwijsmogelijkheden in Thailand is extreem ongelijk. In de provincie Narathiwat in Zuid-Thailand bijvoorbeeld gaat slechts 45% van de kinderen van 3 tot 5 jaar naar de kleuterschool (het nationale gemiddelde percentage is 84%) en slechts 2 op de 10 kinderen die naar de kleuterschool gaan in het district Si Sakhon onderwezen in een taal die ze begrijpen. 

  Een ander onderzoek in Si Sakhon toonde aan dat er zowel een gebrek aan bewustzijn is over de rol van ouders en verzorgers in de interactie met hun kinderen als een beperkte beschikbaarheid van leesmateriaal in de lokale taal. In 2016 voerde Save the Children Thailand een onderzoek uit in de provincies Narathiwat en Tak en ontdekte dat kinderen in de provincie Narathiwat 30 tot 50% lager scoorden dan hun leeftijdsgenoten in het noordwesten op de vier beoordeelde domeinen: opkomende geletterdheid, opkomende gecijferdheid, lichamelijke ontwikkeling , en sociaal-emotioneel leren (IDELA-beoordeling).

Er zijn projecten in heel Thailand die deze geografische ongelijkheid in het onderwijs willen aanpakken en kinderen de lees- en leertoegang en hulpmiddelen willen bieden die ze verdienen. Save the Children's 'First Read' en 'Eat, Play, Love, Read' projecten lopen sinds 2016 in Si Sakhon met partners Yala Rajabhat University en de Perkasa Foundation. Deze projecten zijn gebaseerd op een eenvoudig uitgangspunt: het vergroten van de betrokkenheid van ouders bij de zorg en het verbeteren van de toegang tot boeiende kinderboeken in twee talen (Thais en Maleis) zal de lees- en rekenvaardigheid verbeteren.

Met de steun van het Father's Reading-netwerk en lokale auteurs zijn er meerdere gratis Thais-Maleisische kinderboeken gemaakt die gratis te downloaden zijn. downloaden. De boeken hebben buitengewoon goed gewerkt; in 2021 voerde Save the Children Thailand een evaluatie uit die een toename van 16% liet zien in zowel lees- als rekenvaardigheid sinds een enquête uit 2019. De projecten hebben koninklijke goedkeuring gekregen, met Hare Koninklijke Hoogheid, Prinses Maha Chakri Sirindhorn die een prijs uitreikt voor een "Outstanding Book for children van 3-5" aan Kaewta Sangsuk, en Rapeepan Phatanavech, de auteurs van "The Story of a Grote Watermeloen” op 26 maarte, 2022.

Projecten als deze maken gebruik van het enorme potentieel van ouders die hun eigen kracht realiseren om het leven en de vooruitzichten van hun kinderen te verbeteren, en hoe belangrijk lezen, leren en positief ouderschap zijn voor die doelen:

 “De relatie tussen mijn dochter en mij is hechter dan ooit. Nu ken ik activiteiten en manieren om met mijn kind te spelen. Ze is ook erg betrokken en blij met de spelletjes en verhalenboeken die de onderwijzeres haar heeft gegeven. Deze activiteiten zijn een belangrijke stap om vroeg leren te bevorderen” – Karim Yahmalae, een 58-jarige vader uit Narathiwat die nadenkt over zijn relatie met zijn dochter sinds hij deelnam aan de Eat Play Love Read-interventie.

  Door te zorgen voor de continuïteit en uitbreiding van deze projecten, en projecten zoals deze, die de nadruk leggen op toegang tot lees- en leermateriaal, en een positieve thuisomgeving en verzorgers, zullen positieve stappen worden gezet in de richting van eerlijke toegang tot het Thaise onderwijssysteem en een betere toekomst voor alle kinderen in Thailand.   

Fotocredit: Red de kinderen

De heer Adam Judd is sinds december 2017 mede-eigenaar van TPN media. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika, maar heeft ook in Dallas, Sarasota en Portsmouth gewoond. Zijn achtergrond ligt in retail sales, HR en operations management, en schrijft al vele jaren over nieuws en Thailand. Hij woont al meer dan acht jaar als fulltime inwoner in Pattaya, is lokaal bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een vaste bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen kunt u een e-mail sturen naar Pattayanewseditor@gmail.com Over ons: https://thepattayanews.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thepattayanews.com/contact-us/