Thaise regering zegt dat de economie vertraagt, maar dat er geen recessie is, stimulus zal de groei stimuleren

BANGKOK (Reuters) – De economie van Thailand vertraagt ​​maar bevindt zich nog niet in een recessie en de onlangs aangekondigde stimuleringsmaatregelen van de regering zouden de groei dit jaar naar 3% moeten helpen opdrijven, zei de minister van Financiën van het land woensdag.

 

De op een na grootste economie van Zuidoost-Azië groeide in het tweede kwartaal slechts met 2.3%, het zwakste jaarlijkse tempo in bijna vijf jaar, aangezien de export, een belangrijke groeimotor, kelderde te midden van toenemende handelsspanningen en een sterke valuta THB=TH. De baht is de best presterende valuta in Azië, 6.4% hoger dan de dollar dit jaar.

 

De regering kondigde vorige maand een stimuleringspakket van 10 miljard dollar aan dat steun voor boeren en toerisme omvat om de binnenlandse activiteit te stimuleren.

 

"Ik kan bevestigen dat de Thaise economie niet in een recessie is beland, aangezien we nog steeds groeien, maar in een langzamer tempo", vertelde Uttama Savanayana aan verslaggevers.

 

Naast het stimuleringspakket zal de regering investeringen door staatsbedrijven versnellen tot meer dan 300 miljard baht ($ 9.80 miljard) als doel voor het huidige fiscale jaar tot september, zei hij. Het investeringsbudget van staatsbedrijven zou het komende fiscale jaar met minstens 10% stijgen, voegde hij eraan toe.

 

Op woensdag zei een gezamenlijke commissie van het bankwezen, de handel en de industrie dat het zich zorgen maakte over de handelsafhankelijke economie, die "ondersteunende factoren" mist en dit jaar minder zou kunnen groeien dan de voorspelde 2.9%-3.3%.

 

De centrale bank zei vorige week dat de economie dit jaar mogelijk minder dan 3% groeit, na een groei van 4.1% vorig jaar.

 

Uttama zei dat hij zich geen zorgen maakte over de hoge schulden van huishoudens, aangezien sommige leningen voor bedrijven waren en nog steeds inkomsten genereerden, terwijl andere leningen zeker waren.

 

"Maar we zijn niet zelfgenoegzaam", zei hij. "We zullen het nauwlettend volgen, hoewel het nog geen punt van zorg is".

 

Eind maart bedroeg de schuldenlast van Thailand's huishoudens bijna 13 biljoen baht (346.04 miljard pond), of gelijk aan 78.7% van het bruto binnenlands product (BBP), een van de hoogste in Azië, en een stijging van 53.5% begin 2009.

 

Hoge schulden hebben een rem gezet op de particuliere consumptie, die de helft van de economie uitmaakt, en een punt van zorg voor de centrale bank.

Bron/foto: Reuters

De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN Media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika, maar heeft ook in Dallas, Sarasota en Portsmouth gewoond. Zijn achtergrond ligt in detailhandel, HR en operationeel management en hij schrijft al vele jaren over nieuws en Thailand. Hij woont al meer dan negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen kunt u een e-mail sturen naar Editor@ThePattayanews.com Over ons: https://thepattayanews.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thepattayanews.com/contact-us/