Wat de verkiezingsresultaten betekenen en waar de Thaise regering van hieruit gaat voor nieuwkomers

Het volgende artikel is afkomstig van Reuters. Alle eer wordt aan hen gegeven. We plaatsen het opnieuw omdat het een uitstekende, onbevooroordeelde samenvatting geeft van wat de verkiezingsresultaten op dit moment voor Thailand betekenen.

BANGKOK (Reuters) – Twee dagen na een verkiezing die bedoeld was om de democratische heerschappij en stabiliteit te herstellen, is Thailand dieper in onzekerheid gedompeld dankzij een complex parlementair systeem dat volgens critici de militaire junta heeft bedacht om zijn rivalen te laten struikelen.

De verkiezingscommissie is beschuldigd van incompetentie en zelfs medeplichtigheid aan bedrog in de peiling van zondag, en het kan nog eens zes weken duren om de officiële resultaten voor het 500-seat lagerhuis te publiceren.

De commissie maakte maandag de winnaars van 350 Tweede Kamerzetels bekend, maar de rest wordt pas op 9 mei bekendgemaakt.
Tot die tijd zal het onduidelijk zijn of de volgende regering zal worden gevormd door de partij die wil dat junta-leider en voormalig legerchef Prayuth Chan-Ocha aanblijven als premier of door het ‘democratische front’ geleid door de partij die in 2014 werd afgezet. .

WAAROM DRINGT DE VOLLEDIGE RESULTATEN ZO LANG OP?
Deels vanwege complexe verkiezingsregels die drie jaar geleden zijn opgesteld door aanhangers van de junta, en deels omdat de verkiezingscommissie nog geen volledige telling heeft afgerond.

De meeste partijen schatten hun aandeel in de zetels in feite op basis van gedeeltelijke resultaten en beide partijen zijn begonnen met onderhandelingen om op basis daarvan een coalitie samen te stellen.

De partij van Prayuth heeft waarschijnlijk genoeg stemmen om hem aan te houden als premier, maar heeft coalitiepartners in de Tweede Kamer nodig om een ​​stabiele regering te vormen.

WAT IS ER NODIG OM DE VERKIEZING TE WINNEN?
Officieel is het magische getal voor het kiezen van de volgende premier 376 stemmen – een meerderheid van een gecombineerde stemming tussen het Huis van Afgevaardigden met 500 zetels en de Senaat met 250 zetels.

Maar de uitdaging om 376 stemmen te halen is voor beide kampen anders.

Omdat de Senaat volledig door de junta wordt benoemd, heeft de partij van Prayuth slechts ongeveer 126 Huiszetels nodig, alleen of met coalitiepartners.
Maar het 'democratische front' van partijen onder leiding van loyalisten van de afgezette voormalige premier Thaksin Shinawatra moet 376 van de 500 zetels in het Huis winnen om de premier te kiezen, omdat het niet kan rekenen op veel of zelfs geen Senaatsstemmen.

KEUZESTOELEN VERSUS FEESTZETELS
Slechts 350 zetels in het Huis van Afgevaardigden worden rechtstreeks verkozen tot "kiesdistrictszetels", waarbij de kandidaat met de meeste stemmen het district wint in een first-past-the-post-systeem.

Maandag werden de winnaars van die zetels bekend gemaakt.

De pro-Thaksin oppositiepartij Pheu Thai behaalde 137 zetels in het Huis, terwijl de pro-junta Palang Pracharat-partij, die Prayuth aan de macht wil houden, 97 zetels won.

De niet-gebonden Bhumjaithai-partij, die zich officieel bij geen van beide kampen heeft aangesloten, won 39 zetels. De Democratische partij, die zei niet de kant van Pheu Thai te zullen kiezen, won 33 zetels.

Een nieuwe progressieve partij, Future Forward, won 30 zetels. Het zou deel uitmaken van een anti-junta democratisch front.

Andere partijen wonnen 14 zetels.

FEESTZETELS
De overige 150 'partijzetels' in de Tweede Kamer worden volgens een ingewikkelde formule toegewezen op basis van het totale aantal uitgebrachte stemmen en het aandeel van elke partij in de landelijke stemming.

De formule deelt het totale aantal landelijk uitgebrachte stemmen door de 500 zetels in de Tweede Kamer. Dus als 40 miljoen mensen zouden stemmen, zou de "waarde" van één zetel in het Huis 80,000 stemmen zijn.

De formule dekt effectief het aantal zetels dat een partij kan behalen. Als een partij de limiet van het aantal kiesdistricten al heeft bereikt of er bijna is, kan ze geen partijzetels meer krijgen.

De exacte toewijzing van partijzetels zal niet bekend zijn totdat de verkiezingscommissie onofficiële resultaten vrijgeeft, die vrijdag worden verwacht. Dat toont het totale aantal uitgebrachte stemmen en het aandeel van de partijen daarin.

De definitieve cijfers worden echter pas op 9 mei vrijgegeven, wanneer de officiële resultaten worden gepubliceerd. Dat gezegd hebbende, bieden gedeeltelijke resultaten tot 94 procent die zondagavond zijn vrijgegeven aanwijzingen.

Omdat Pheu Thai al 137 kiesdistrictszetels heeft, is het mogelijk dat het zijn zetellimiet heeft overschreden en het daarom onwaarschijnlijk is dat het partijzetels krijgt.

Maar Palang Pracharat heeft slechts 97 kiesdistrictszetels, en aangezien het ook de nationale volksstemming leidde, zal het waarschijnlijk 15-25 extra partijzetels krijgen.

Als we de zetels bij elkaar optellen, zou Palang Pracharat heel dicht bij de 126 zetels komen die het nodig heeft om Prayuth als premier te kiezen, en daarom gaan velen ervan uit dat de juntaleider aanblijft.

WIE KAN EEN REGERING VORMEN?
Technisch gezien zouden beide partijen iets meer dan 250 zetels nodig hebben, of de helft van het 500 leden tellende lagerhuis, om de volgende regering te vormen.

Het "democratische front" zou echter 376 zetels in het Huis nodig hebben om eerst een van de premier-kandidaten van zijn kant goedgekeurd te krijgen, aangezien het niet kon vertrouwen op leden van de door de junta benoemde Senaat om zijn kandidaten te steunen.

Palang Pracharat, ervan uitgaande dat alle Senaatsleden in de rij stemmen, zal dicht bij de 126 zetels zitten die nodig zijn om Prayuth aan te houden. Het heeft echter coalitiepartners nodig die kunnen rekenen op meer dan 250 zetels in de Tweede Kamer om een ​​stabiele coalitieregering te vormen.

Inschrijven
BRONReuters, Thais visum
Adam Judd
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN Media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika, maar heeft ook in Dallas, Sarasota en Portsmouth gewoond. Zijn achtergrond ligt in detailhandel, HR en operationeel management, en hij schrijft al vele jaren over nieuws en Thailand. Hij woont al meer dan negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen kunt u een e-mail sturen naar Editor@ThePattayanews.com Over ons: https://thepattayanews.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thepattayanews.com/contact-us/