Thailand is van plan om 's werelds grootste zonneparken te bouwen om groene druk te stimuleren

BANGKOK (BLOOMBERG) – Thailand is van plan om 's werelds grootste drijvende zonneparken te bouwen om de op een na grootste economie van Zuidoost-Azië van stroom te voorzien en het aandeel van het land in schone energie te vergroten.

De door de staat gerunde Electricity Generating Authority of Thailand (EGAT) zal tegen 16 2.7 zonneparken met een gecombineerd vermogen van meer dan 2037 gigawatt op negen van zijn hydro-elektrische damreservoirs laten drijven, zei de heer Thepparat Theppitak, een plaatsvervangend gouverneur bij het nutsbedrijf. Verschillende van de voorgestelde projecten zijn nu meer dan twee keer zo groot als 's werelds grootste drijvende systeem en de onderneming overtreft de 1.3 gigawatt aan opwekking die in oktober wereldwijd werd geïnstalleerd.

Het plan vertegenwoordigt een ambitieuze gok voor Thailand op drijvende zonne-energie, die meestal duurder is dan de op de grond gemonteerde eenheden die de sector domineren. Als EGAT al zijn voorgestelde projecten bouwt, zegt het bedrijf dat drijvende zonne-energie goed zal zijn voor een tiende van de schone energiebronnen van het land, vergeleken met slechts 1 procent van de wereldwijde zonnecapaciteit tegen 2050, volgens Bloomberg.

"Naarmate de kosten van zonne-apparatuur dalen, kijken veel ontwikkelaars naar water met een netaansluiting", zegt mevrouw Jenny Chase, hoofd zonne-analyse voor Bloomberg in Londen. "Dit lijkt een geweldige combinatie van langetermijnplanning en goed gestructureerde planning, met individuele projecten die al zijn geïdentificeerd."

Door de centrales bij bestaande waterkrachtreservoirs te lokaliseren, hoeft het nutsbedrijf niet zoveel uit te geven aan infrastructuur om het op het net aan te sluiten en zal het systeem de algehele output van de waterkrachtcentrales verbeteren, aldus de heer Thepparat. In de toekomst zal het bedrijf ook lithium-ionbatterijen gebruiken om de elektriciteit van de drijvende centrales op te slaan.
Thailand is de afgelopen jaren op weg om meer elektriciteit op te wekken uit hernieuwbare bronnen. Het heeft zich tot doel gesteld dat hernieuwbare energie in 27 2037 procent van de totale capaciteit zal uitmaken, volgens het laatste energieontwikkelingsplan.

De biedingen voor het eerste drijvende zonne-energieproject zullen over twee maanden beginnen en zullen openstaan ​​voor internationale bedrijven, zei de heer Thepparat, met een budget van twee miljard baht (S$85 miljoen) voor een 45 megawatt (MW) boerderij aan de Sirindhorn Dam in noordoosten van Thailand. Die plant komt naar verwachting volgend jaar online.

Drijvende systemen worden volgens de Wereldbank als ongeveer 18 procent duurder beschouwd dan systemen op het land vanwege de behoefte aan drijvers, ligplaatsen en veerkrachtigere elektrische componenten. De projecten omzeilen echter het landgebruik in bossen en landbouwgronden, en water kan ook helpen om de zonnepanelen te koelen, waardoor de efficiëntie met 10 procent wordt verhoogd, zei de heer Thepparat.

Acht van de 16 geplande drijvende installaties van EGAT zouden groter zijn dan wat nu 's werelds grootste is, een 150 MW-systeem dat boven een ingestorte kolenmijn in China drijft. De grootste van Thailand zal de 325-MW-boerderij zijn bij Sirikit Dam in het noorden van Thailand, die naar verwachting in 2035 wordt voltooid.

"De waterkracht- en zonne-energie zullen in dit project in synergie werken en onze bestaande activa en middelen gebruiken", zei de heer Thepparat in een interview op maandag (4 maart) op het hoofdkantoor van EGAT in de buurt van Bangkok. "We hebben dit project zeer zorgvuldig bestudeerd en gepland."

BRONBloomberg
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN Media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika, maar heeft ook in Dallas, Sarasota en Portsmouth gewoond. Zijn achtergrond ligt in detailhandel, HR en operationeel management en hij schrijft al vele jaren over nieuws en Thailand. Hij woont al meer dan negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen kunt u een e-mail sturen naar Editor@ThePattayanews.com Over ons: https://thepattayanews.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thepattayanews.com/contact-us/