Thailand maakt Siamese Fighting Fish officieel National Aquatic Animal

Klein, pittig en opvallend met een kleurrijk vinverenkleed, werd de Siamese kempvis dinsdag uitgeroepen tot het nationale waterdier van Thailand.

In het Westen bekend als een betta-vis, is de onderwaterbrawler populair in huisaquaria vanwege zijn iriserende lichaam en veelkleurige staart.

De regering zei in een verklaring dat het kabinet groen licht gaf voor een voorstel om de "vechtvis de nationale vis te laten zijn", daarbij verwijzend naar de historische en culturele betekenis ervan.
Het roept nostalgische gevoelens op naar oudere generaties in Thailand - dat in 1939 zijn naam veranderde van Siam. Ze herinneren zich een tijd waarin de vis werd verhandeld en gesperd in kinderspelletjes.

"De meeste Thais vingen toen ze jong waren, vooral op het platteland, de vis uit kanalen en vijvers", vertelde Sakda Sihapat, een conciërge bij de Siamese Fighting Fish Gallery in Samut Prakhan, aan AFP.

De galerij ligt op 15 minuten varen van Bangkok per boot over de Chao Phraya-rivier - naar verluidt de inheemse zwemgronden van de betta.

Maar de waterwegen van Thailand zijn in de loop der jaren veranderd door landbouw- en commerciële ontwikkeling die lokale soorten verdreven.

Kinderen die tegenwoordig op zoek zijn naar de vis, zien hem meestal in dierenwinkels.

'Je moet naar een echt ongerept moeras om deze vis te vinden, en die zijn er niet meer', zei Sakda.

Het officiële nationale dier van Thailand is de olifant.

Inschrijven
Adam Judd
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN Media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika, maar heeft ook in Dallas, Sarasota en Portsmouth gewoond. Zijn achtergrond ligt in detailhandel, HR en operationeel management, en hij schrijft al vele jaren over nieuws en Thailand. Hij woont al meer dan negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen kunt u een e-mail sturen naar Editor@ThePattayanews.com Over ons: https://thepattayanews.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thepattayanews.com/contact-us/