Baht blijft sterker en sterker worden - Dit is waarom

Krediet: Bloomberg

De baht van Thailand is niet te stoppen.

De beste presteerder van vorig jaar in opkomend Azië is dit jaar nog eens 4.2 procent gestegen ten opzichte van de dollar, de grootste winst in de regio, en de drijvende kracht achter zijn opmars is een hele reeks lokale en buitenlandse factoren. Om er een paar te noemen:

Ondersteunende factoren die in januari kwamen
Wereldwijde beleggers kochten deze maand tot en met 256 januari netto $30 miljoen aan lokale aandelen, de grootste instroom sinds september 2016

Het overschot op de lopende rekening nam in december toe tot $ 5 miljard, van $ 1.6 miljard in november, en overtrof de schatting van een overschot van $ 3.5 miljard, volgens gegevens van de centrale bank. Het saldo heeft sinds september 2014 elke maand een overschot en bedroeg in 37.7 $ 2018 miljard

De inflatie blijft gunstig met 0.4 procent in december, de langzaamste stijging sinds 2017. Het ministerie van Financiën verwacht een economische groei van 4 procent in 2019, waarbij de export naar verwachting met 4.5 procent zal stijgen

Het aantal aankomsten van toeristen zal in 41.1 een record van 2019 miljoen bereiken, aldus de regering

De valuta drijft ook op een golf van optimisme voor opkomende markten, aangezien een meer gematigde Federal Reserve de opwaartse druk op de dollar verlicht, terwijl de vooruitzichten dat de handelsspanning tussen de VS en China zou kunnen afnemen, de risicobereidheid stimuleert

"De baht blijft mogelijk beter presteren", zegt Jitipol Puksamatanan, hoofdstrateeg bij Krung Thai Bank Pcl, die in het afgelopen kwartaal de op één na meest nauwkeurige voorspeller van de valuta was in de Bloomberg-ranglijst. Sterke buitenlandse directe investeringen, een overschot op de lopende rekening te midden van lagere olieprijzen en gematigde inflatie ondersteunen ook de baht, zei hij.

Het vooruitzicht van een nieuwe renteverhoging door de Thaise centrale bank in de tweede helft van het jaar zal de munt een boost geven, vooral in het licht van een waarschijnlijke pauze in de verkrapping door de Federal Reserve, zei Jitipol. De baht zal tegen het einde van het jaar stijgen tot 31, voorspelde hij, vergeleken met 31.221 waar het om 2:53 uur in Bangkok werd verhandeld.

Ook de Bank of Thailand lijkt zich niet al te veel zorgen te maken over de waardering van de baht. De kracht van de munt is een goede kans voor Thaise bedrijven om machines te importeren om de productiviteit te verhogen, zei de assistent-gouverneur van de centrale bank, Chantavarn Sucharitakul, vorige week.
Geschiedenis een gids?

Als de geschiedenis een leidraad is, blijven de vooruitzichten van de baht in februari optimistisch. De munt is die maand in acht van de afgelopen negen jaar gestegen.

Maar voor sommigen blijven politieke risico's, waaronder de eerste algemene verkiezingen in het land sinds een staatsgreep in 2014 gepland voor maart en een vertraging van de Chinese groei een risico.

Als de yuan daalt, "zal de baht ook naar beneden worden gesleept", zegt Michael Every, hoofd van Azië-financiële marktenonderzoek bij Rabobank, de meest nauwkeurige voorspeller voor de baht. "Bovendien zal elke nieuwe regering meer geld uitgeven en daarmee het overschot op de lopende rekening verminderen."

Rabobank schat de valuta tegen het einde van het jaar op 33.7 per dollar, gebaseerd op zijn bearish kijk op de Chinese yuan, zei hij.

Afbeelding na berichtinhoud
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN Media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika, maar heeft ook in Dallas, Sarasota en Portsmouth gewoond. Zijn achtergrond ligt in detailhandel, HR en operationeel management, en hij schrijft al vele jaren over nieuws en Thailand. Hij woont al meer dan negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen kunt u een e-mail sturen naar Editor@ThePattayanews.com Over ons: https://thepattayanews.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thepattayanews.com/contact-us/