De gewichtheffers van Thailand zien een potentieel Olympisch Verbod onder ogen na zes positieve drugtests bij Wereldkampioenschappen

LONDEN (Reuters) – Gewichtheffers in Thailand riskeren een schorsing van de Spelen van Tokyo 2020 na zes positieve tests, waarvan twee van regerend Olympisch kampioenen, tijdens de Wereldkampioenschappen van vorig jaar.

De Thais werden betrapt toen de International Weightlifting Federation (IWF) in Keulen, Duitsland, extra tests uitvoerde op monsters die afgelopen november waren genomen van "doelatleten" op de Wereldkampioenschappen in Turkmenistan.

Elk land met drie of meer positieven in een kalenderjaar wordt geconfronteerd met een schorsing van maximaal vier jaar. Thailand had er zes, van een team van 19, op de Wereldkampioenschappen en heeft sinds december 2017 nog twee dopingzaken die moeten worden opgelost.

Het land was ook betrokken bij een dopingschandaal in 2011 toen zeven tienermeisjes een schorsing kregen na een positieve test, van wie er twee tot de zes nieuwe gevallen behoren.

Thailand is gastheer van de IWF Wereldkampioenschappen van dit jaar in september, maar als het wordt geschorst, moet het zich terugtrekken.

De IWF zei in een verklaring dat het eerder negen landen had geschorst wegens herhaalde dopingovertredingen en dat het "niet zal aarzelen" om hetzelfde opnieuw te doen.

De beslissing zal worden genomen door een nieuw sanctiepanel bestaande uit antidopingexperts en advocaten uit de Verenigde Staten, Canada, Duitsland en Nieuw-Zeeland.

De eerste twee positieve resultaten van de Thaise Wereldkampioenschappen werden op 23 december aangekondigd: Duanganksnorn Chaidee, winnares van het superzwaargewicht voor vrouwen, en de 17-jarige Teerapat Chomchuen, de enige man van de zes.

De andere vier, woensdag genoemd door de IWF, zijn regerend Olympisch kampioenen Sopita Tanasan (48kg) en Sukanya Srisurat (58kg), plus Thunya Sukcharoen en Chitchanok Pulsabsakul.

Srisurat en Pulsabsakul raakten verstrikt in het schandaal van 2011 en werden voor twee jaar geschorst.

Srisurat en Sukcharoen wonnen beiden goud op het WK in Turkmenistan, waar Thailand achter China als tweede eindigde op de medailletafel.

ROLMODEL

Eerder deze maand vierde de Thailand Amateur Weightlifting Federation (TAWA) haar 60e verjaardag met een bezoek aan het IWF-hoofdkantoor in Boedapest, waar de president, Boossaba Yodbangtoey, sprak over de grote vooruitgang die de sport heeft geboekt.

Boossaba is algemeen secretaris van de Asian Weightlifting Federation en haar man, Intarat Yodbangtoey, is vice-president van de IWF.

Boossaba zei in Boedapest dat gewichtheffen de populairste Olympische sport van Thailand was en dat haar succes bij het rekruteren van meisjes voor de sport haar tot "een rolmodel" maakte.

TAWA zei in een verklaring op sociale media dat het "zeer verrast en verward" was door de nieuwe positieve punten en dat het al een intern onderzoek had ingesteld. "Als wordt vastgesteld dat er boosdoeners zijn, zullen ze worden gestraft", zei het.

Boosaba was niet onmiddellijk beschikbaar voor commentaar toen Reuters contact met hem opnam.

De IWF had in een verklaring gezegd dat het meer dan de helft van de 600 atleten op de Wereldkampioenschappen van 2018 had getest, zonder positieve resultaten.

Maar het voerde vervolgens verdere analyse uit op monsters van "gerichte atleten" in het antidopinglaboratorium van Keulen, met behulp van "de meest geavanceerde beschikbare techniek: gaschromatografie-verbranding-isotopenverhouding massaspectrometrie (GC-C-IRMS)".

Dit leidde tot de Thaise pluspunten.

Gewichtheffen is in feite 'op proef' bij Tokio 2020, nadat is verteld dat zijn plaats op het schema van de Olympische Spelen na die tijd wordt herzien.

De IWF heeft haar antidopingprocedures aangescherpt en zei: “De IWF blijft zich inzetten om de meest geavanceerde testtechnieken te implementeren om ervoor te zorgen dat de zeer kleine minderheid die vals speelt, wordt geïdentificeerd en bestraft.

"Met de antidopinginspanningen van de IWF voor, tijdens en na de IWF Wereldkampioenschappen Gewichtheffen 2018 werd dit opnieuw bewezen."

Adam Judd
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN Media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika, maar heeft ook in Dallas, Sarasota en Portsmouth gewoond. Zijn achtergrond ligt in detailhandel, HR en operationeel management, en hij schrijft al vele jaren over nieuws en Thailand. Hij woont al meer dan negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen kunt u een e-mail sturen naar Editor@ThePattayanews.com Over ons: https://thepattayanews.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thepattayanews.com/contact-us/