De gewichtheffers van Thailand zien een potentieel Olympisch Verbod onder ogen na zes positieve drugtests bij Wereldkampioenschappen

LONDEN (Reuters) – De gewichtheffers van Thailand worden tijdens de Wereldkampioenschappen van vorig jaar geschorst voor de Spelen van Tokyo 2020 na zes positieve tests, waarvan twee van regerend Olympisch kampioen.

De Thais werden gepakt toen de International Weightlifting Federation (IWF) extra tests uitvoerde in Keulen, Duitsland, op monsters die afgelopen november waren genomen van "doelatleten" tijdens de Wereldkampioenschappen in Turkmenistan.

Elk land met drie of meer positieve punten in een kalenderjaar wordt geconfronteerd met een verbod van maximaal vier jaar. Thailand had zes, van een team van 19, op het WK en heeft sinds december 2017 nog twee dopingzaken die nog moeten worden opgelost.

Het land was in 2011 ook betrokken bij een dopingschandaal toen zeven tienermeisjes werden geschorst nadat ze positief hadden getest, van wie er twee tot de zes nieuwe gevallen behoren.

Thailand organiseert dit jaar de IWF Wereldkampioenschappen in september, maar als het wordt geschorst, moet het zich terugtrekken.

De IWF zei in een verklaring dat het eerder negen landen had geschorst voor herhaalde dopingovertredingen en dat het "niet zal aarzelen" hetzelfde opnieuw te doen.

De beslissing zal berusten bij een nieuw sanctiepanel bestaande uit antidopingexperts en advocaten uit de Verenigde Staten, Canada, Duitsland en Nieuw-Zeeland.

De eerste twee positieve punten van de Thaise Wereldkampioenschappen werden op 23 december bekendgemaakt: de superzwaargewicht bronzen medaillewinnaar Duanganksnorn Chaidee voor dames en de 17-jarige Teerapat Chomchuen, de enige man van de zes.

De andere vier, die woensdag door de IWF zijn genoemd, zijn regerend Olympisch kampioenen Sopita Tanasan (48 kg) en Sukanya Srisurat (58 kg), plus Thunya Sukcharoen en Chitchanok Pulsabsakul.

Srisurat en Pulsabsakul raakten betrokken bij het schandaal van 2011 en werden voor twee jaar geschorst.

Srisurat en Sukcharoen wonnen allebei goud op de Wereldkampioenschappen in Turkmenistan, waar Thailand als tweede eindigde achter China in de medaillespiegel.

ROLMODEL

Eerder deze maand vierde de Thailand Amateur Weightlifting Federation (TAWA) haar 60-jarig jubileum met een bezoek aan het IWF-hoofdkwartier in Boedapest, waar de president, Boossaba Yodbangtoey, sprak over de grote vooruitgang die de sport heeft geboekt.

Boossaba is algemeen secretaris van de Asian Weightlifting Federation en haar man, Intarat Yodbangtoey, is vice-president van de IWF.

Boossaba zei in Boedapest dat gewichtheffen de populairste Olympische sport in Thailand was en dat haar succes bij het rekruteren van meisjes voor de sport haar tot 'een rolmodel' maakte.

TAWA zei in een verklaring op sociale media dat het "zeer verrast en verward" was door de nieuwe positieve punten, en dat het al een intern onderzoek had ingesteld. "Als wordt vastgesteld dat er overtreders zijn, zullen ze worden gestraft", staat er.

Boosaba was niet onmiddellijk beschikbaar voor commentaar toen Reuters contact met hem opnam.

De IWF had in een verklaring gezegd dat het meer dan de helft van de 600 atleten op de Wereldkampioenschappen van 2018 testte, zonder positieve resultaten.

Maar het voerde vervolgens verdere analyses uit op monsters van "gerichte atleten" in het antidopinglaboratorium in Keulen, met behulp van "de meest geavanceerde beschikbare techniek: Gas Chromatography-Combustion-Isotope Ratio Mass Spectrometry (GC-C-IRMS)".

Dit leidde tot de Thaise pluspunten.

Gewichtheffen is in feite 'op proef' in Tokyo 2020, nadat is verteld dat het daarna op het programma van de Olympische Spelen staat, wordt herzien.

De IWF heeft haar antidopingprocedures aangescherpt en zei: “De IWF blijft zich inzetten om de meest geavanceerde testtechnieken te implementeren om ervoor te zorgen dat de zeer kleine minderheid die vals speelt, wordt geïdentificeerd en bestraft.

"Met de antidopinginspanningen van de IWF voor, tijdens en na de IWF Wereldkampioenschappen Gewichtheffen 2018 werd dit opnieuw bewezen."

De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika, maar heeft ook in Dallas, Sarasota en Portsmouth gewoond. Zijn achtergrond ligt in detailhandel, HR en operationeel management, en hij schrijft al vele jaren over nieuws en Thailand. Hij woont al meer dan acht jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen kunt u een e-mail sturen naar Editor@ThePattayanews.com Over ons: https://thepattayanews.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thepattayanews.com/contact-us/