Twee boeddhistische monniken gedood, twee gewond tijdens aanval door moslimopstandelingen in Zuid-Thailand

Twee boeddhistische monniken gedood bij een aanval op een boeddhistische tempel in Zuid-Thailand door islamitische opstandelingen, de premier en de legerleider beloven verantwoordelijkheid te nemen en de verantwoordelijken te vinden.

BangkokGewapende mannen in het diepe zuiden van Thailand schoten twee boeddhistische monniken dood en verwondden twee anderen in een tempel, zei de politie zaterdag.

In het zwart geklede aanvallers met geweren kropen vrijdagavond de Rattanaupap-tempel in de provincie Narathiwat nabij de grens met Maleisië binnen en begonnen te schieten, vertelde de lokale superintendant Pakdi Preechachon aan de pers.

"De aanval vond plaats rond 7 uur (30 GMT) toen een onbekend aantal in het zwart geklede schutters de tempel binnenkwam via een achtergebied via een kreek," zei Pakdi.
"Twee monniken werden doodgeschoten bij de tempel terwijl twee anderen gewond raakten."
Sinds 2004 hebben botsingen tussen etnisch-Maleis-islamitische rebellen en de Thaise staat met een boeddhistische meerderheid die de regio een eeuw geleden annexeerde, bijna 7,000 mensen gedood, voornamelijk burgers van beide religies.

Juntaleider en premier Prayut Chan-O-Cha veroordeelde de schietpartijen in de tempel.
"De premier hekelde zo'n brutale aanval en droeg ambtenaren op om de aanvallers te onderzoeken en te vinden om hen te straffen", zei regeringswoordvoerder Buddhipongse Punnakanta.

Human Rights Watch, die in een verklaring zei dat sinds het uitbreken van de opstand in 23 ten minste 2004 monniken waren gedood, noemde de aanval "afschuwelijk" en een oorlogsmisdaad omdat schutters achter burgers en een gebedshuis aan gingen.

Foto's tonen monniken naast zwaarbewapende Thaise soldaten en een aalmoeskom in het tempelcomplex met kogelgaten erin.

Vorige week werd in dezelfde provincie een imam doodgeschoten, maar het was onduidelijk of er iets met de tempelaanval te maken had.

De schietpartij van vrijdag vond plaats op dezelfde dag dat vier veiligheidsfunctionarissen gewond raakten door twee afzonderlijke bermbommen en een opstandeling werd doodgeschoten bij een botsing in de buurt van een school die studenten voor een dag naar huis stuurde.

Vier vrijwilligers van de burgerbescherming werden ook gedood bij een drive-by-schietpartij buiten een school op 10 januari in de zuidelijke provincie Pattani, waarbij veiligheidstroepen een jongen verwondden toen ze rebellen neerschoten die vermoedelijk verantwoordelijk waren.

In een zeldzame openbare verklaring van 4 januari zwoer de belangrijkste Maleis-islamitische rebellengroep – de Barisan Revolusi Nasional (BRN) – die het bevel voert over en controle heeft over de meeste opstandige voetsoldaten, “te blijven vechten”.

"Siam (Thailand) kan het niet volhouden", schreef de BRN, afgetekend met een waarschuwing: "Help en steun Siam niet."

Veiligheidsanalist Don Pathan zei dat de toename van geweld verband hield met pogingen van Thaise onderhandelaars en Maleisische facilitators over de grens om "druk uit te oefenen op de regerende raad van de BRN om aan tafel te komen zonder mogelijke concessies te doen".

Abonneren
Adam Judd
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN Media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika, maar heeft ook in Dallas, Sarasota en Portsmouth gewoond. Zijn achtergrond ligt in detailhandel, HR en operationeel management, en hij schrijft al vele jaren over nieuws en Thailand. Hij woont al meer dan negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen kunt u een e-mail sturen naar Editor@ThePattayanews.com Over ons: https://thepattayanews.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thepattayanews.com/contact-us/