Twee boeddhistische monniken gedood, twee gewond tijdens aanval door moslimopstandelingen in Zuid-Thailand

Twee boeddhistische monniken gedood bij een aanval op een boeddhistische tempel in Zuid-Thailand door moslimopstandelingen, premier en legerchef zweren verantwoordelijkheid te nemen en de verantwoordelijken te vinden.

Bangkok: Schutters in het diepe zuiden van Thailand schoten twee boeddhistische monniken dood en verwondden twee anderen in een tempel, zei de politie zaterdag.

In het zwart geklede aanvallers met geweren kropen vrijdagavond de Rattanaupap-tempel in de provincie Narathiwat in de buurt van de grens met Maleisië binnen en begonnen te schieten, vertelde lokale inspecteur Pakdi Preechachon aan de pers.

“De aanval vond plaats rond 7 uur (30 GMT) toen een onbekend aantal in het zwart geklede gewapende mannen de tempel binnenkwamen via een achterste gedeelte via een kreek”, zei Pakdi.
“Twee monniken werden doodgeschoten in de tempel, terwijl twee anderen gewond raakten.”
Sinds 2004 hebben botsingen tussen etnische Maleis-islamitische rebellen en de Thaise staat met een boeddhistische meerderheid die de regio een eeuw geleden annexeerde, bijna 7,000 mensen gedood, voornamelijk burgers van beide religies.

Junta-leider en premier Prayut Chan-O-Cha veroordeelde de schietpartij in de tempel.
"De premier hekelde een dergelijke brutale aanval en gaf ambtenaren de opdracht om de aanvallers te onderzoeken en te vinden om hen te straffen", zei regeringswoordvoerder Buddhipongse Punnakanta.

Human Rights Watch, dat in een verklaring zei dat sinds het uitbreken van de opstand in 23 ten minste 2004 monniken waren omgekomen, noemde de aanval "afschuwelijk" en een oorlogsmisdaad omdat gewapende mannen achter burgers en een gebedshuis aan gingen.

Foto's tonen monniken die naast zwaarbewapende Thaise soldaten staan ​​en een aalmoeskom in het tempelcomplex met kogelgaten erin.

Vorige week werd een imam in dezelfde provincie doodgeschoten, maar het was onduidelijk of de aanval op de tempel iets met elkaar te maken had.

De schietpartij op vrijdag kwam op dezelfde dag dat vier veiligheidsfunctionarissen gewond raakten door twee afzonderlijke bermbommen en een opstandeling werd doodgeschoten bij een botsing in de buurt van een school die studenten voor een dag naar huis stuurde.

Vier vrijwilligers van de civiele bescherming werden ook gedood bij een drive-by-schietpartij buiten een school op 10 januari in de zuidelijke provincie Pattani, waarbij veiligheidstroepen een jongen verwondden terwijl ze rebellen neerschoten die verantwoordelijk werden geacht.

In een zeldzame openbare verklaring van 4 januari zwoer de belangrijkste Maleis-islamitische rebellengroep - de Barisan Revolusi Nasional (BRN) - die het bevel en de controle heeft over de meeste opstandige voetsoldaten, "te blijven vechten".

"Siam (Thailand) houdt het niet vol", schreef de BRN, aftekenend met een waarschuwing: "Help en steun Siam niet."

Veiligheidsanalist Don Pathan zei dat de toename van het geweld verband hield met de inspanningen van Thaise onderhandelaars en Maleisische facilitators over de grens om “de BRN-regeringsraad onder druk te zetten om naar de tafel te komen zonder mogelijke concessies te doen.”

De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika, maar heeft ook in Dallas, Sarasota en Portsmouth gewoond. Zijn achtergrond ligt in detailhandel, HR en operationeel management, en hij schrijft al vele jaren over nieuws en Thailand. Hij woont al meer dan acht jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen kunt u een e-mail sturen naar Editor@ThePattayanews.com Over ons: https://thepattayanews.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thepattayanews.com/contact-us/