Tropische storm Pabuk komt aan land, één bevestigde dode terwijl storm Zuid-Thailand teistert

Thailand's eerste tropische storm in drie decennia heeft een persoon gedood toen hij aankwam aan de zuidkust, bomen omverwierp en daken op zijn pad afschoot, maar verloor snelheid, zeiden functionarissen.

Begeleidende wind veroorzaakte hoge golven en windstoten in de Golf van Thailand toen tropische storm Pabuk vrijdag aan land kwam in het Pak Phanang-district van de provincie Nakhon Si Thammarat.

Bomen stortten neer op huizen om wijdverbreide schade aan te richten, aangezien ambtenaren waarschuwden voor het risico van plotselinge overstromingen.

Ambtenaren voor rampenbestrijding zeiden dat de overleden persoon een van de bemanningsleden was van een vissersboot die kapseisde in de buurt van de kust van de nabijgelegen provincie Pattani. Een van de bemanningsleden werd vermist, maar vier anderen waren in veiligheid.

Weerfunctionarissen waarschuwden voor stortregens en harde wind in 15 provincies in het zuiden van Thailand, de thuisbasis van een van 's werelds grootste natuurlijke rubberplantages en verschillende eilanden die worden overspoeld door toeristen.

Maar tegen vrijdagmiddag nam de storm af en was op weg naar de provincie Surat Thani, zei de Thaise Meteorologische Afdeling in een verklaring.

"Er wordt verwacht dat het degraderen tot een tropische depressie", voegde het eraan toe. "Mensen moeten oppassen voor de ernstige omstandigheden die bosafvoer en plotselinge overstromingen veroorzaken."

Het National Disaster Warning Centre sloeg ook alarm rond toeristische strandbestemmingen, zoals Koh Samui en Koh Phangan, en drong er bij mensen op aan risicogebieden te verlaten voor hoger gelegen gebieden.

Al Jazeera's Florence Looi, die vrijdagmiddag vanaf het eiland Koh Samui rapporteerde, zei dat de effecten van de storm op de vakantiebestemming te zien en te voelen waren.
"De golven zijn veel krachtiger dan normaal, ze reiken tot drie meter en komen veel verder landinwaarts", voegde ze eraan toe.


De afgelopen dagen zijn 6,176 mensen geëvacueerd naar opvangcentra in Nakhon Si Thammarat en in de provincies Pattani, Songkhla en Yala, aldus het ministerie van Rampenpreventie en -bestrijding.

Pabuk is beschreven als "ongebruikelijk" omdat het "buiten het moessonseizoen voor dit deel van de wereld plaatsvindt", en merkt op dat de laatste keer dat zoiets in Thailand gebeurde dertig jaar geleden was.

De luchthaven van Nakhon Si Thammarat zei dat het was gesloten, en low-cost Nok Airlines Pcl zei dat het alle acht vluchten van en naar de provincie had geannuleerd.


De luchthaven van Surat Thani is ook gesloten van vrijdagmiddag tot zaterdag, waardoor vluchten van Nok Airlines, Lion Air en Thai Smile, een dochteronderneming van de nationale luchtvaartmaatschappij Thai Airways, zijn geannuleerd.
Eerder zei Bangkok Airways Pcl alle vluchten van en naar de vakantiebestemming Koh Samui, waar ook veerdiensten zijn opgeschort, te hebben geannuleerd.

Het nationale energiebedrijf PTT Exploration and Production Pcl zei dat het de activiteiten in Bongkot en Erawan, twee van de grootste gasvelden van het land in de Golf van Thailand, heeft opgeschort.

BRONAl Jazeera
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN Media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika, maar heeft ook in Dallas, Sarasota en Portsmouth gewoond. Zijn achtergrond ligt in detailhandel, HR en operationeel management en hij schrijft al vele jaren over nieuws en Thailand. Hij woont al meer dan negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen kunt u een e-mail sturen naar Editor@ThePattayanews.com Over ons: https://thepattayanews.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thepattayanews.com/contact-us/