Medicinale marihuana goedgekeurd om gelegaliseerd te worden in Thailand

BANGKOK (Reuters) – Thailand keurde dinsdag marihuana goed voor medisch gebruik en onderzoek, de eerste legalisatie van het medicijn in een regio met enkele van 's werelds strengste drugswetten.

Het door de junta benoemde parlement in Thailand, een land dat tot in de jaren dertig een traditie had van het gebruik van marihuana om pijn en vermoeidheid te verlichten, stemde voor wijziging van de Narcotic Act van 1930 in een extra parlementaire zitting die een stroom rekeningen behandelde vóór de nieuwjaarsvakantie.

"Dit is een nieuwjaarsgeschenk van de Nationale Wetgevende Vergadering aan de regering en het Thaise volk", zei Somchai Sawangkarn, voorzitter van de redactiecommissie, in een op televisie uitgezonden parlementaire sessie.

Terwijl landen van Colombia tot Canada marihuana hebben gelegaliseerd voor medisch of zelfs recreatief gebruik, blijft de drug illegaal en taboe in een groot deel van Zuidoost-Azië, dat enkele van 's werelds zwaarste straffen heeft voor overtredingen van de drugswetgeving.

Marihuanasmokkelaars kunnen in Singapore, Indonesië en Maleisië de doodstraf krijgen.

Maar in Thailand bestond de grootste controverse met legalisatie uit octrooiaanvragen van buitenlandse bedrijven die hen in staat zouden kunnen stellen de markt te domineren, waardoor het voor Thaise patiënten moeilijker wordt om toegang te krijgen tot medicijnen en voor Thaise onderzoekers om toegang te krijgen tot marihuana-extracten.

"We gaan eisen dat de regering al deze verzoeken intrekt voordat de wet van kracht wordt", zegt Panthep Puapongpan, decaan van het Rangsit Institute of Integrative Medicine and Anti-Aging.

Sommige Thaise voorstanders hopen dat de goedkeuring van dinsdag de weg vrijmaakt voor legalisering voor recreatief gebruik.

"Dit is de eerste kleine stap voorwaarts", zegt Chokwan Chopaka, een activist bij Highland Network, een belangenorganisatie voor cannabislegalisatie in Thailand.

Inschrijven
BRONReuters
Adam Judd
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN Media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika, maar heeft ook in Dallas, Sarasota en Portsmouth gewoond. Zijn achtergrond ligt in detailhandel, HR en operationeel management, en hij schrijft al vele jaren over nieuws en Thailand. Hij woont al meer dan negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen kunt u een e-mail sturen naar Editor@ThePattayanews.com Over ons: https://thepattayanews.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thepattayanews.com/contact-us/