Thailand verhoogt voor het eerst sinds 2011 de belangrijkste rentevoet

BANGKOK – De Bank of Thailand, de centrale bank van het land, heeft voor het eerst sinds 2011 haar belangrijkste rentetarief verhoogd, in een poging om de groeiende financiële zorgen en de potentiële marktonzekerheid in verband met de komende algemene verkiezingen in februari weg te nemen.
Na een vergadering van de monetaire beleidsraad verhoogde de bank woensdag de daggeldreporente met 0.25 procentpunt naar 1.75%.
De laatste renteverhoging door de Thaise centrale bank vond plaats in augustus 2011 en de laatste beleidsrentewijziging was in april 2015, toen zij de daggeldreporente verlaagde van 1.75% naar 1.50%.

Twee belangrijke factoren lagen ten grondslag aan het besluit om de rente te verhogen.

De eerste was de noodzaak om een ​​neveneffect van een langdurig accommoderend monetair beleid te temmen. Lage rentetarieven hebben geleid tot speculatief koop- en rendementszoekgedrag op de Thaise vastgoedmarkt. Dit heeft de economie geleidelijk kwetsbaarder gemaakt voor financiële schokken, waarover de centrale bank zich steeds meer zorgen begon te maken.

Als gevolg hiervan heeft de bank een aanscherping van de regels voor hypotheekleningen aangekondigd om vastgoedspeculatie tegen te gaan, waarbij op 80 januari een limiet van 10% op hypotheekleningen voor huizen met een waarde van meer dan 300,000 miljoen baht ($1) in werking treedt. 2019.

“Het Monetary Policy Committee is echter van mening dat macroprudentiële maatregelen alleen onvoldoende zijn om dergelijke risico’s in te dammen”, zegt Tim Leelahaphan, een econoom van de Standard Chartered Bank.

De tweede factor achter de opkomst is de wens om beleidsruimte te creëren. “Het is bijna een natuurlijke neiging van elke centrale bank om haar beleidsrente te verhogen wanneer hun economie solide is, om ruimte te besparen voor monetaire versoepeling in de toekomst”, zegt Yoichiro Yamaguchi, hoofdeconoom bij Sumitomo Mitsui Banking Corporation.

Hoewel de groei van de op een na grootste economie van Zuidoost-Azië in het kwartaal juli-september op jaarbasis vertraagde van 3.3% in het kwartaal april-juni tot 4.6% in het kwartaal april-juni, beschouwt de centrale bank de economie als robuust.

“De komende algemene verkiezingen vormen een grote onzekerheid voor de Thaise economie”, aldus Yamaguchi. “De centrale bank wilde vóór de verkiezingen ruimte vrijmaken voor monetaire versoepeling, zodat de bank over een maatregel beschikt om de Thaise economie te ondersteunen als er iets negatiefs gebeurt tijdens het verkiezingsproces.”

De inflatie blijft laag in Thailand. De totale consumentenprijsindex steeg in november met 0.99% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dit lag onder de jaarlijkse inflatiedoelstelling van de centrale bank, namelijk tussen 1% en 4%.

Hoewel de lagere olieprijs in verband kan worden gebracht met een lage inflatie, suggereert het rentebesluit van de Bank of Thailand dat zij er deze keer voor heeft gekozen om de financiële kwetsbaarheid aan te pakken en beleidsruimte op te bouwen boven het handhaven van een stabiele inflatie.

Het besluit van de bank om de beleidsrente te verhogen was in lijn met de marktverwachtingen, met weinig reactie van de aandelen- en valutamarkten en een stijging die al geleidelijk was ingeprijsd. Tijdens de laatste beleidsvergadering in november stemde de commissie met vier tegen drie om de rente te handhaven. de beleidsrente, terwijl het resultaat in september een sterkere vijf tegen twee was die stabiel bleef.

In Zuidoost-Azië zijn centrale banken zoals Bank Indonesia en Bangko Sentral ng Pilipinas gedwongen hun beleid voortdurend te verkrappen om hun valuta te beschermen tegen een daling als gevolg van het agressieve beleid van de Amerikaanse Federal Reserve.

Het is onwaarschijnlijk dat de Bank of Thailand hetzelfde pad zal volgen, omdat de nationale munt relatief stabiel is vergeleken met regionale valuta. Sommige economen verwachten dat de volgende stijging in de tweede helft van volgend jaar zal plaatsvinden.

 

Inschrijven
BRONAzië Nikkei
Adam Judd
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN Media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika, maar heeft ook in Dallas, Sarasota en Portsmouth gewoond. Zijn achtergrond ligt in detailhandel, HR en operationeel management, en hij schrijft al vele jaren over nieuws en Thailand. Hij woont al meer dan negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen kunt u een e-mail sturen naar Editor@ThePattayanews.com Over ons: https://thepattayanews.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thepattayanews.com/contact-us/