Thailand verhoogt belangrijkste rentetarief voor het eerst sinds 2011

De centrale bank van Thailand is te zien bij de Bank of Thailand in Bangkok, Thailand, 26 april 2016. REUTERS/Jorge Silva/File Photo

BANGKOK — De Bank of Thailand, de centrale bank van het land, heeft voor het eerst sinds 2011 haar belangrijkste rentetarief verhoogd om de groeiende financiële zorgen en mogelijke marktonzekerheid in verband met de aanstaande algemene verkiezingen in februari weg te nemen.
Na een vergadering van de raad voor monetair beleid verhoogde de bank woensdag de daggeldrente met 0.25 procentpunt tot 1.75%.
De laatste renteverhoging door de Thaise centrale bank vond plaats in augustus 2011 en de laatste wijziging van de beleidsrente was in april 2015, toen het de daggeldrepo-rente verlaagde van 1.75% naar 1.50%.

Er waren twee belangrijke factoren die ten grondslag lagen aan het besluit om de tarieven te verhogen.

De eerste was de noodzaak om een ​​neveneffect van een langdurig accommoderend monetair beleid te temmen. Lage tarieven hebben geleid tot speculatief koop- en rendementzoekend gedrag op de Thaise vastgoedmarkt. Hierdoor is de economie geleidelijk kwetsbaarder geworden voor financiële schokken, waarover de centrale bank zich steeds meer zorgen maakte.

Als gevolg hiervan heeft de bank een aanscherping van de regels voor hypotheekleningen aangekondigd om speculatie met onroerend goed in te dammen, met een lening-tot-waardelimiet van 80% op hypotheken voor huizen met een waarde van meer dan 10 miljoen baht ($ 300,000) die op 1 januari van kracht wordt. 2019.

"Het Monetary Policy Committee is echter van mening dat macroprudentiële maatregelen alleen onvoldoende zijn om dergelijke risico's in te dammen", zegt Tim Leelahaphan, een econoom van Standard Chartered Bank.

De tweede factor achter de opkomst is de wens om beleidsruimte op te bouwen. "Het is bijna een natuurlijke neiging van elke centrale bank om hun beleidsrente te verhogen wanneer hun economie solide is, om ruimte te sparen voor monetaire versoepeling in de toekomst", zegt Yoichiro Yamaguchi, hoofdeconoom bij Sumitomo Mitsui Banking Corporation.

Hoewel de groei van de op een na grootste economie van Zuidoost-Azië vertraagde tot 3.3% in het kwartaal juli-september op jaarbasis, van 4.6% in het kwartaal april-juni, beschouwt de centrale bank de economie als robuust.

"De aanstaande algemene verkiezingen zijn een grote onzekerheid voor de Thaise economie", zei Yamaguchi. “De centrale bank wilde vóór de verkiezingen ruimte scheppen voor monetaire versoepeling, zodat de bank een maatregel [van kracht] heeft om de Thaise economie te ondersteunen als er iets negatiefs gebeurt in het verkiezingsproces.”

De inflatie blijft laag in Thailand. De totale consumentenprijsindex steeg in november met 0.99% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dit was onder de jaarlijkse inflatiedoelstelling van de centrale bank tussen 1% en 4%.

Hoewel de lagere olieprijs verband zou kunnen houden met een lage inflatie, suggereert het tariefbesluit van de Bank of Thailand dat ze ervoor heeft gekozen om de financiële kwetsbaarheid aan te pakken en beleidsruimte op te bouwen in plaats van deze keer een stabiele inflatie te handhaven.

Het besluit van de bank om de beleidsrente te verhogen was in overeenstemming met de marktverwachtingen, met weinig reactie van de aandelen- en valutamarkten en een stijging die al geleidelijk was ingeprijsd. Tijdens de laatste beleidsvergadering in november stemde de commissie met vier tegen drie om te handhaven de beleidsrente, terwijl het resultaat in september een sterkere vijf tegen twee was om stabiel te blijven.

In Zuidoost-Azië werden centrale banken zoals Bank Indonesia en Bangko Sentral ng Pilipinas gedwongen hun beleid voortdurend aan te scherpen om te voorkomen dat hun valuta zou dalen als gevolg van de agressieve beleidskoers van de Amerikaanse Federal Reserve.

Het is onwaarschijnlijk dat de Bank of Thailand hetzelfde pad zal volgen, aangezien de valuta van het land relatief stabiel is in vergelijking met regionale tegenhangers. Sommige economen verwachten dat de volgende stijging in de tweede helft van volgend jaar zal plaatsvinden.

 

BRONAzië Nikkei
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika, maar heeft ook in Dallas, Sarasota en Portsmouth gewoond. Zijn achtergrond ligt in detailhandel, HR en operationeel management, en hij schrijft al vele jaren over nieuws en Thailand. Hij woont al meer dan acht jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen kunt u een e-mail sturen naar Editor@ThePattayanews.com Over ons: https://thepattayanews.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thepattayanews.com/contact-us/