Thaise regering zet zich in voor legalisering van medicinale marihuana

BANGKOK: Thailand rolt plannen uit om medicinale marihuana te legaliseren, vertelde een functionaris woensdag (31 oktober) aan AFP, omdat het land hoopt te profiteren van een miljardenindustrie met een product dat zijn aanhangers beschouwen als een van 's werelds beste.

Verschillende landen hebben het gebruik van medicinale cannabis omarmd, waaronder Canada, Australië, Israël en meer dan de helft van de staten in de VS.

Maar Thailand zou het eerste land in Azië zijn dat dit doet, door een markt aan te boren die naar schatting van het in de VS gevestigde Grand View Research tegen 55.8 2025 miljard dollar zou kunnen bedragen.

Een conceptwetsvoorstel om het beperkte gebruik ervan mogelijk te maken, is naar de Nationale Wetgevende Vergadering (NLA) van de militaire regering gestuurd.

"We hebben het wetsvoorstel ingediend bij de spreker", vertelde Jet Sirathraanon, voorzitter van de vaste commissie voor volksgezondheid van de NLA, aan AFP, eraan toevoegend dat het zijn eerste lezing in het parlementslid van de regering over minder dan een maand zal hebben.

De cannabis zou "alleen voor medicatie zijn, niet voor recreatie", voegde hij eraan toe.

Marihuana blijft illegaal in Thailand, met zware straffen voor drugshandel, ook al blijft het land een belangrijk regionaal doorvoerknooppunt en producent van verdovende middelen.

Maar het idee van medische marihuana is al lang meer acceptabel voor brede delen van de samenleving in het land met een boeddhistische meerderheid en regeringsfunctionarissen hebben eerder de noodzaak geopperd om de drugswetten te hervormen.

Jet zei dat Thailand de verandering veel te lang heeft uitgesteld, terwijl andere landen zoals Canada en Australië het moment hebben aangegrepen, inclusief het legaliseren van export.

Hij noemde de inkomstengenererende mogelijkheden die de wijziging van de wetten voor Thailand zou bieden, evenals de gunstige effecten die het zou kunnen hebben op patiënten met pijn.

Hij prees ook de kwaliteit van de planten in het Zuidoost-Aziatische land, die vooral goed gedijen in het grensgebied van de Gouden Driehoek van Thailand, Laos en Myanmar.

"Ik doe dit omdat het een kans is voor Thaise mensen", zei hij. "Thailand heeft de beste marihuana ter wereld."

Deskundigen zijn het erover eens en zien vergelijkbare mogelijkheden.

"Tegenwoordig kan Thailand geweldige cannabis produceren tegen een fractie van de kosten van westerse telers", zegt Jim Plamondon, VP Marketing bij de Thai Cannabis Corporation, beschreven als het eerste legale marihuanabedrijf van het land.

"Morgen zal Thailand zijn culturele erfenis terugwinnen door 's werelds grootste teler, verwerker en fabrikant van cannabisproducten te worden", zei hij.

"Elk bedrijf dat cannabis serieus neemt, zou zijn toeleveringsketen naar Thailand moeten gaan verplaatsen."

Met dank aan Associated Press en Channel News Azië.

De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika, maar heeft ook in Dallas, Sarasota en Portsmouth gewoond. Zijn achtergrond ligt in detailhandel, HR en operationeel management, en hij schrijft al vele jaren over nieuws en Thailand. Hij woont al meer dan acht jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen kunt u een e-mail sturen naar Editor@ThePattayanews.com Over ons: https://thepattayanews.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thepattayanews.com/contact-us/