Beschaamde "Jet Set Monk" krijgt 114 jaar in Thaise gevangenis na uitlevering VS

Thailand-

Een Thaise rechtbank heeft een in ongenade gevallen voormalige monnik veroordeeld tot 114 jaar gevangenisstraf wegens onder meer fraude, witwassen van geld en computercriminaliteit.

Wiraphon Sukphon werd bekend als de "jetsetmonnik" nadat hij in 2013 in een YouTube-video over een privéjet was verschenen, met een zonnebril op en pronkend met proppen contant geld en Louis Vuitton-designtassen.

Een daaropvolgende sonde nam $ 770,000 van zijn activa in beslag, waaronder een Porsche en een Mercedes Benz-auto, en meerdere bankrekeningen.

Wiraphon, 39, werd donderdag veroordeeld nadat hij in mei uit de VS was uitgeleverd nadat hij was beschuldigd van het verkrachten van een minderjarige en het misleiden van donoren die hem geld gaven om 's werelds grootste smaragdgroene Boeddha-beeld te bouwen.

De monnik moest 861,700 dollar terugbetalen aan 29 donateurs die klachten hadden ingediend en het vonnis voor de vermeende verkrachting, die tien jaar teruggaat, wordt in oktober verwacht. Hij riskeert nog eens 20 jaar celstraf als hij wordt veroordeeld.

Ondanks de forse straf van donderdag, vertelde een advocaat die optreedt voor Wiraphon aan AFP dat hij volgens de Thaise wet niet langer dan 20 jaar zou dienen, wat betekent dat hij zou worden vrijgelaten voordat hij 60 wordt. Zijn juridische team is ook van plan in beroep te gaan.

Buddhisme is diep geworteld in het weefsel van de Thaise samenleving en de meeste mannen worden volgens de sociale conventie verwacht om tijd door te brengen in een klooster als beginnende monniken om religieuze kennis en goed karma te verwerven.

Maar een reeks seks-, financiële en moordschandalen in de afgelopen jaren hebben ook de reputatie van de geestelijkheid aangetast en het geduld van de regering op de proef gesteld, tot het punt waarop de autoriteiten het idee hebben geopperd van "slimme ID-kaarten" voor elke monnik om hun criminele geschiedenis.

De regering heeft geprobeerd corrupte monniken op te ruimen met hun oranje gewaden voor persoonlijk gewin en is verwikkeld in een langdurige vete met de Dhammakaya-tempel, een oudere abt die ervan wordt beschuldigd 33 miljoen dollar te hebben verduisterd.

Wiraphon beweerde eerder dat hij de reïncarnatie was van een beroemde monnik die wonderen verrichtte voordat hij werd uitgekleed door zijn tempel in het landelijke stadje Buriram toen de eerste beschuldigingen van wangedrag aan de oppervlakte kwamen.

Hij vluchtte naar de VS en vestigde een boeddhistisch centrum in Californië, maar een Amerikaanse rechtbank beval zijn uitlevering op verzoek van de Thaise autoriteiten.

Abonneren
BRONAssociated Press
Adam Judd
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN Media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika, maar heeft ook in Dallas, Sarasota en Portsmouth gewoond. Zijn achtergrond ligt in detailhandel, HR en operationeel management, en hij schrijft al vele jaren over nieuws en Thailand. Hij woont al meer dan negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen kunt u een e-mail sturen naar Editor@ThePattayanews.com Over ons: https://thepattayanews.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thepattayanews.com/contact-us/