Update 2 juni 00:27 uur: Non-stop regen blijft redding van jeugdvoetbalteam in Cave belemmeren, pompen overweldigd

Verenigde Staten sturen een team van Navy Seals en rampenexperts om te assisteren, onderweg vanuit Hawaï.

Chiang Rai-

Hevige regenval blijft de reddingsoperatie in de Tham Luang-grot in de buurt van de grens met Myanmar belemmeren. Hogedrukwaterpompen en elektrische leidingen om ze te bedienen werden met succes geïnstalleerd, maar tot nu toe hebben ze het stijgende water als gevolg van de regen niet kunnen stoppen.

Generaal-majoor Bancha Suriyapan, commandant van de 37e legercirkel, zei dat soldaten die de heuvel boven de grot uitkammen voor alternatieve ingangen, in totaal vier schachten hebben gevonden die toegang kunnen geven tot het complex. Twee van die schachten zijn verstopt, maar de andere kunnen toegang bieden, reddingsteams en soldaten onderzoeken momenteel de schachten en de mogelijkheid om via hen naar beneden de grot in te kunnen.

Voorlopig zijn de helikopters die worden gebruikt om het gebied te onderzoeken, opgeschort vanwege hevige regenval en slecht zicht in het gebied. Hij waarschuwde gebruikers van sociale media ook om geen nepnieuws te delen en herinnerde hen eraan dat officiële mededelingen via hen zullen worden vrijgegeven. (Zie onder)

De Thai Navy Seals blijven regelmatig updates geven over de operatie op hun Facebook, te vinden op https://web.facebook.com/ThaiSEAL/. 

Het Pacific Command van de Verenigde Staten stuurt samen met het Thaise leger een team van US Navy Seals en rampenexperts om te helpen bij de redding. Ze zijn momenteel onderweg vanuit Hawaï en zullen naar verwachting laat in de avond aankomen.

De minister van Binnenlandse Zaken, Anupong Paochinda, die samen met de minister van Toerisme en de chef van het leger aanwezig is bij de ingang van de grot, verklaarde dat de reddingsoperatie doorgaat ondanks de non-stop regen en het stijgende water. Duikers zijn momenteel de grotten weer binnengegaan om hun zoektocht vanaf woensdagochtend voort te zetten. Anupong verklaarde ook dat ze nog steeds sterk geloven dat het team in leven is op basis van gevonden bewijs, het feit dat ze erg fit zijn en het feit zoals onthuld door leden van het team die niet aanwezig waren op de trektocht en familieleden dat ze de grot al meerdere keren hebben bewandeld en verschillende leden waren zeer bekend met de grot en zijn indeling.

Familieleden blijven, ondanks de aanhoudende regen, voor de grot kamperen, biddend en hopend op een wonder.

 

BRONThaise Navy Seal Facebook, Bangkok Post, Reuters,
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika, maar heeft ook in Dallas, Sarasota en Portsmouth gewoond. Zijn achtergrond ligt in detailhandel, HR en operationeel management, en hij schrijft al vele jaren over nieuws en Thailand. Hij woont al meer dan acht jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen kunt u een e-mail sturen naar Editor@ThePattayanews.com Over ons: https://thepattayanews.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thepattayanews.com/contact-us/