Thailand om inbeslagname van cryptovaluta-activa legaal mogelijk te maken

Thailand-

 

BANGKOK – Een regeringsfunctionaris zei woensdag dat het de wetshandhavers wil toestaan ​​de cryptocurrency van degenen die betrokken zijn bij ernstige misdaden in beslag te nemen.

Vanwege een juridische maas in de wet kan de politie geen cryptocurrencies in beslag nemen van verdachte of veroordeelde criminelen omdat ze niet wettelijk worden erkend, net als reguliere valuta en activa, volgens een vertegenwoordiger wiens bureau de taak heeft om activa in beslag te nemen in rechtszaken.

"We houden vergaderingen om het te bestuderen", zei Rattanawadee Somboon, plaatsvervangend hoofd van de afdeling Juridische Uitvoering, woensdag. 'Nu hangt het in de lucht. Er is geen enkele wettelijke erkenning.”

Narcotica-politiecommandant Sommai Kongvisaisuk zei dat als drugsverdachten hun rijkdom in bitcoin of andere cryptocurrencies houden, zijn kracht niet bij machte zou zijn om ze in beslag te nemen.

“Wij zijn slechts agenten van de staat. We hebben niet het recht om te beslissen wat de wetten zeggen', zei generaal-majoor Sommai.

Het gebruik van cryptocurrency voor criminele ondernemingen heeft de aandacht getrokken van de Thaise autoriteiten, vooral nadat de oprichter van wat destijds 's werelds grootste dark web-marktplaats was, in juli in Bangkok werd gearresteerd.

Die maand arresteerden Thaise en Amerikaanse onderzoekers Alexander Cazes die de handel in verdovende middelen, vuurwapens en namaakgoederen en meer op AlphaBay faciliteerde met behulp van bitcoin. Cazes had minstens 250 miljoen baht in bitcoin toen hij werd gearresteerd. De politie zei dat hij een week later zelfmoord pleegde.

Sommai, die de operatie tegen Cazes leidde, zei dat zijn strijdmacht de cryptorijkdom die door de AlphaBay-beheerder is vergaard niet heeft geraakt vanwege de wettelijke beperkingen. De Thaise politie heeft de zaak gewoon overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten, zei hij.

“Het gaat te langzaam. Ze hadden het al lang geleden moeten doen', zei Sommai over de poging van de Juridische Uitvoeringsafdeling om de wet te wijzigen.

Maar zelfs met een wet in handen, zou de politie niet in staat zijn om zonder hun toestemming het digitale geld van verdachten in beslag te nemen vanwege het gedecentraliseerde karakter van de valuta, waarschuwde Jirayut Srupsrisopa, een adviseur op het gebied van financiële technologieën.

"Je kunt de wet in theorie wijzigen, maar in de praktijk heb je een privésleutel nodig om bitcoin van iemands portemonnee over te zetten", zei Jirayut. "Het is de enige manier."

Door het ontwerp is er geen centrale autoriteit die toegang kan geven tot rekeningen in bitcoin of de tientallen andere cryptocurrencies zoals Monero of Ethereum. Daarin ligt de ingebouwde aantrekkingskracht van dergelijke valuta's – vooral voor illegale doeleinden – die niet als doelwit kunnen worden genomen voor inbeslagname zoals bij traditioneel bankieren. Jirayuth zei dat het bruut forceren van wachtwoorden voor bitcoin-wallets bijna onmogelijk is.

“De kans is zo klein. Het is alsof je een enkel bestand in een universum vindt,' zei Jirayut.

De overheid heeft cryptocurrency met argwaan bekeken en het publiek gewaarschuwd om ermee te handelen. In februari verbood de centrale bank alle commerciële banken om hun klanten bitcoin te laten kopen met de creditcards die ze hebben uitgegeven.

Maar tegelijkertijd gaat de regering over tot het wettelijk reguleren van cryptohandel - en het belasten ervan. De centrale bank heeft ook interesse getoond om blockchain-technologie in haar schoot te brengen.

Abonneren
Adam Judd
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN Media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika, maar heeft ook in Dallas, Sarasota en Portsmouth gewoond. Zijn achtergrond ligt in detailhandel, HR en operationeel management, en hij schrijft al vele jaren over nieuws en Thailand. Hij woont al meer dan negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen kunt u een e-mail sturen naar Editor@ThePattayanews.com Over ons: https://thepattayanews.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thepattayanews.com/contact-us/