Thailand eerste land ter wereld dat vis haalt uit Fukushima na kernramp in 2011

Vis verklaarde dat deze stralingsvrij is en wordt verkocht in visrestaurants in Bangkok.

Thailand-

Thailand is het eerste land dat een lading verse vis heeft ontvangen uit de Japanse provincie Fukushima na de nucleaire ramp in maart 2011 na de tsunami die het gebied verontreinigde.

Woensdag (110 februari) werd een lading verse bot van 28 kg geëxporteerd naar Thailand, meldde Jiji Press.

De vis zou afgelopen vrijdag geserveerd worden in sushi en sashimi gerechten in 12 Japanse restaurants in Bangkok. Verdere zendingen zullen naar verwachting worden verkocht bij Sushi en Japanse restaurants in Bangkok.

"We zijn verheugd dat we vanuit onze prefectuur wereldwijd vis kunnen verkopen", zegt Kanji Tachiya, hoofd van een visserijcoöperatieve vereniging in de stad Soma. 'We zullen veilige vis verschepen,' voegde hij eraan toe.

Bot was een hoofdbestanddeel van de vis in Fukushima en bracht hoge prijzen op vóór de nucleaire ramp, meldde Asahi Shimbun.

In 2011 smolten drie reactoren in de Fukushima-fabriek van Tokyo Electric Power om nadat een aardbeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter Japan trof, wat een tsunami veroorzaakte die een deel van de noordoostelijke kustlijn van Japan verwoestte. Meer dan 15,000 mensen werden gedood.

 Ongeveer 160,000 mensen ontvluchtten hun huizen nadat de kernsmeltingen explosies veroorzaakten waarbij radioactief materiaal werd gedumpt.

Japan werd na de ramp gedwongen een deel van de landbouw- en visserijexport op te schorten.

Vissers in Fukushima gingen in juni 2012 bij wijze van proef weer aan het werk. Volgens Japanse functionarissen is er sinds april 2015 geen zeevruchten gevonden met stralingsniveaus die de Japanse veiligheidsnormen overschrijden.

In maart vorig jaar (2017) heeft de visserijvereniging van de prefectuur het gebied dat onder hun vrijwillige visserijverbod valt gehalveerd tot een straal van 10 km van de kerncentrale in plaats van 20 km, meldde Jiji.

Wij hier bij het Pattaya-nieuws kunnen de vis voorlopig nog doorgeven.

Afbeelding na berichtinhoud
BRONStraits Times
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN Media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika, maar heeft ook in Dallas, Sarasota en Portsmouth gewoond. Zijn achtergrond ligt in detailhandel, HR en operationeel management, en hij schrijft al vele jaren over nieuws en Thailand. Hij woont al meer dan negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen kunt u een e-mail sturen naar Editor@ThePattayanews.com Over ons: https://thepattayanews.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thepattayanews.com/contact-us/